Το ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής είναι η μεγαλύτερη κοινωνική δομή του νομού Ροδόπης. Με περισσότερους από 3.000 ωφελούμενους και δικαιούχους των παροχών του, και διακόσιους περίπου εργαζομένους, συνιστά τη ραχοκοκαλιά αυτού που λέγεται και «δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Για δεύτερη χρονιά φέτος η οικογένεια των υπαλλήλων του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής έκοψε τη δική της Βασιλόπιτα.

Εργαζόμενοι, συνεργάτες και φίλοι του ΚΕΜΕΑ, συναντήθηκαν εκτός χώρων επαγγελματικών υποχρεώσεων, και αποφορτίστηκαν για λίγες ώες από την πιεστική καθημερινότητα.

Υπό την ευθύνη του ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής και των εργαζομένων του, λειτουργούν τα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου, δώδεκα δημοτικοί νηπιακοί σταθμοί, δύο Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων και το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Βιήθεια στο Σπίτι»

Ταυτόχρονα, αναρίθμητες είναι οι παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που υποστηρίζουν εποικοδομητικά τις λειτουργίες του, ενώ ιδιαιτέρως σημαίνουσες για την τοπική κοινωνική συνοχή και ανάδειξη του αλτρουισμού, είναι και οι ποικίλες συνέργειες και συμπράξεις που υλοποιεί με εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, αλλά και με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

  • Νηπιακοί σταθμοί: επτά στην πόλη της Κομοτηνής και πέντε στους Οικισμούς Κοσμίου, Ροδίτη, Νέου Σιδηροχωρίου, Αιγείρου και Νέας Καλλίστης, όπου φιλοξενούνται 620 παιδιά ηλικίας 2,5-5 ετών, εκ των οποίων 350 φιλοξενούνται δωρεάν μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
  • Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής: τα τετρακόσια περίπου μέλη τους, απολαμβάνουν καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες υγειονομικής κάλυψης και βοήθειας, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ενημέρωσης και πληροφόρησης για ζητήματα που τους αφορούν.
  • Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»: με τέσσερις μονάδες δράσης, παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κοινωνικής υποστήριξης σε πεντακόσια περίπου άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες, μοναχικά, που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.
  • Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων: τα στελέχη τους σχεδιάζουν και υλοποιούν παρεμβάσεις είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε συλλογικό (θέματα εκπαίδευσης, οικογενειακά περιβάλλοντα, κοινωνικές δραστηριότητες, κ.λπ.).

Το ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής είναι η μεγαλύτερη κοινωνική δομή του νομού Ροδόπης. Με περισσότερους από 3.000 ωφελούμενους και δικαιούχους των παροχών του, και διακόσιους περίπου εργαζομένους, συνιστά τη ραχοκοκαλιά αυτού που λέγεται και «δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Γ. Γκαράνης: «Πρώτα ο Άνθρωπος…»

«Η αποστολή του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής είναι διπλής κατεύθυνσης: αφορά αφενός την σε καθημερινή βάση παροχή βοήθειας στους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, και αφετέρου, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον υπόλοιπο πληθυσμό. Κοινός παρονομαστής, η προτεραιότητα στις ανθρώπινες ανάγκες.  Είμαστε εδώ για να βοηθάμε τους πολίτες», τονίζει ο Πρόεδρός του κ. Γιάννης Γκαράνης, και ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου για «τεράστια δουλειά και προσφορά τους», συμπληρώνει: «Ο Άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, ο ηλικιωμένος αλλά και το νήπιο, οι οικογένειες με διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, είναι η καθημερινότητα για το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής. Μια καθημερινότητα που μας καθιστά εν λειτουργία και σε εγρήγορση, όχι μόνο κατά τις λεγόμενες “εργάσιμες μέρες και ώρες”, αλλά ουσιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, επί επτά ημέρες την εβδομάδα».

Κλ. Στογιαννίδου: «Υπηρετούμε τις ανάγκες των συνδημοτών μας»

Εξαίροντας με τη σειρά της την «κατάθεση ψυχής» του υπαλληλικού προσωπικού, και υπογραμμίζοντας τις «κλιμακούμενες κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», η αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, σημειώνει: «Το ΚΕΜΕΑ ανταποκρίνεται επαρκώς στα ζητήματα των συμπολιτών μας. Με οργάνωση, συνέπεια και πνεύμα αλληλεγγύης, προστρέχει και ανακουφίζει συνδημότες με προβλήματα, ενώ συγχρόνως παρέχει υπηρεσίες που εξυπηρετούν και υπηρετούν τις ανάγκες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».