Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Γρίπη και χρήση των εμβολίων», από τον ιατρό – πνευμονολόγο Κοσμά Παπαχρήστου, διοργάνωσε το Κέντρο Μέριμνας & Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) του Δήμου Κομοτηνής, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του κ. Γιάννη Γκαράνη.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK

Γ. Γκαράνης: «Σεβόμαστε τους ηλικιωμένους συνδημότες μας και ενδιαφερόμαστε για τους»

«Όταν σέβεσαι κάποιον, σημαίνει ενδιαφέρεσαι για αυτόν. Σεβόμενοι λοιπόν τους γηραιότερους συνδημότες μας, τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για εμάς, ενδιαφερόμαστε και για την υγεία τους πάνω απ’ όλα», σημείωσε ο κ. Γκαράνης, και συμπλήρωσε: «Διοργανώνουμε λοιπόν σειρά τέτοιων ομιλιών, προκειμένου τα μέλη των ΚΑΠΗ μας να ενημερώνονται από τους ειδικούς». «Είναι σημαντικό να παρέχουμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας ενημέρωση και συμβουλευτικές δράσεις που αφορούν την υγεία τους και την καθημερινότητά τους, αφού αντικειμενικά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες μορφές πληροφόρησης», κατέληξε.

Η σημασία της ενημέρωσης

«Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα της προληπτικής ιατρικής», τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, εξηγώντας ότι «στόχος του εμβολιασμού είναι η δημιουργία τείχους προστασίας στον οργανισμό, ώστε να ανακόψει την επέλαση του ιού της γρίπης, ο οποίος μεταδίδεται γρήγορα και εύκολα, τόσο από αέρος όσο και δια της επαφής», και εκφράζοντας την ικανοποίησή του ως γιατρός για το γεγονός ότι «φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη ανταπόκριση κόσμου στον εμβολιασμό».

Το «προφίλ» της γρίπης

Η γρίπη σκοτώνει στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 180 ανθρώπους ετησίως, ωστόσο το ευρύ κοινό όπως σημείωσε ο κ. Παπαχρήστου, «ανησυχεί μόνο όταν τα ΜΜΕ αναδεικνύουν τους θανάτους από τους μεταλλαγμένους ιούς της γρίπης, που όμως δεν ξεπερνούν τους 250». Συνεπώς, κατά τον ίδιο, «η κοινή γρίπη είναι το πρωταρχικό πρόβλημα, και όχι οι μεταλλάξεις της, για τις οποίες πάντως καλά κάνει και ανησυχεί ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας». Η γρίπη δεν «προτιμά» κάποιες ηλικίες. «Προσβάλλει από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, απλώς οι παρενέργειες είναι διαφορετικές, και πιο επιβλαβείς αντικειμενικά για τους δεύτερους», υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστου.

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο

Όσον αφορά την περίοδο που εμφανίζεται η γρίπη και που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, ο κ. Παπαχρήστου επισήμανε: «Παλαιότερα στη χώρα μας η γρίπη εμφανιζόταν πριν από τα Χριστούγεννα, εποχή χειμώνα δηλαδή, και τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουν δράση για τρεις μήνες, γινόταν αρχές Οκτωβρίου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο ιός εμφανίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο, περίοδο δηλαδή όπου έχει μετατοπιστεί ο χειμώνας. Έτσι αν κάνει κανείς ένα μόνο εμβόλιο, τον Οκτώβριο, ουσιαστικά δεν είναι προστατευμένος. Καλύτερα να κάνει ένα τον Οκτώβριο και ένα επαναληπτικό το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αν όμως επιλέξει να κάνει μόνο ένα επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν δεύτερο εμβόλιο, προτιμότερο είναι να το κάνει από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά».

«Απολύτως ασφαλές το εμβόλιο»

Αναφορικά με τις αμφιβολίες που καταγράφονται από καιρού εις καιρόν για την αξιοπιστία των εμβολίων, ο κ. Παπαχρήστου, έχοντας και εργασιακή εμπειρία και δύο ετών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κατηγορηματικά απαντά: «Όταν οι όποιες δυσπιστίες προέρχονται από τον απλό κόσμο, είναι κατανοητές, αλλά διαβεβαιώνω οτι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές. Με το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (που έχει ακριβώς το ίδιο συστατικό όχημα), εμβολιάζονται κάθε χρόνο 800 εκ. άνθρωποι στον δυτικό κόσμο, και δεν παρουσιάστηκε ποτέ σοβαρή παρενέργεια εδώ και δεκαετίες. Άρα δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Λυπάμαι όμως όταν επιστήμονες καλλιεργούν την ανησυχία. Τους καλώ να ενημερώνονται καλύτερα και να μιλάνε πιο υπεύθυνα, γιατί πληρώνουμε μεγάλο κόστος ζωής».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ