Σε 24ωρη απεργία (ή στις 28/2 ή στις 5/3), και σε ολιγόωρο κλείσιμο (11:00 – 14:00) των φωτογραφείων τους στις 26/2, θα προχωρήσουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι της Ροδόπης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, και με τη στήριξη της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.

Ο λόγος των αντιδράσεων των φωτογράφων είναι όπως υποστηρίζουν η πρόθεση της κυβέρνησης – ενόψει της αντικατάστασης των υφιστάµενων ταυτοτήτων µε βιοµετρικές, στο πλαίσιο σχετικής νοµοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η λήψη των φωτογραφιών να μη γίνεται από τους επαγγελματίες φωτογράφους αλλά από «μία και µόνο εταιρεία χρηµατοδοτούµενη από το κράτος που όμως θα εισπράττει χρήµατα από τους πολίτες».

«Πρόκειται για μια πολιτική που ωθεί σε μαρασμό τις επιχειρήσεις μας», τονίζεται από το σωματείο φωτογράφων Ροδόπης, το οποίο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ στις 26/2 στις 10 το πρωί.

28407708 1827374013964105 499179485 oΣε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, αναφέρει:

“Εν’ όψει της αλλαγής των ταυτοτήτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τις φωτογραφίες σε μια μόνο εταιρία μονοπωλιακά και να στερήσει από τον κλάδο των φωτογράφων ένα κομμάτι της δουλειάς τους που χρόνια τώρα υλοποιούν με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία, με αστήριχτους ισχυρισμούς:

  1. ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των φωτογραφιών. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι τόσα χρόνια βγάζοντας τις φωτογραφίες για τα διαβατήρια καταφέραμε να είναι αυτό στα δέκα ασφαλέστερα έγγραφα του κόσμου. Με την ίδια υπευθυνότητα λοιπόν μπορούν να υλοποιήσουν και τις φωτογραφίες ταυτότητας.
  2. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ: Ο τρόπος που προτείνει το Υπουργείο αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών που θα έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Τόσο η μετακίνηση (νησιά, απομακρυσμένα ορεινά χωριά), όσο και οι χαμένες ώρες εργασίας, κάθε άλλο παρά μειώνουν το κόστος για τον πολίτη. Δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα σε άτομα με δυσκολία κίνησης αφού σ’ αυτούς πηγαίνει σήμερα ο επαγγελματίας φωτογράφος, ενώ με την πρόταση του Υπουργείου θα είναι αναγκασμένοι αυτοί να πάνε στα σημεία που θα οριστούν (πως;).
  3. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: Με την πρόταση του Υπουργείου θα υπάρχει απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και φόρους για τα έσοδα που θα χάσουν οι φωτογράφοι. Ακόμη θα υπάρχει απώλεια από εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από τα καταστήματα που θα κλείσουν. Τα χαμένα αυτά έσοδα του δημοσίου θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι πολίτες με νέους φόρους. Όλα αυτά τα έσοδα τόσο του δημοσίου όσο και των φωτογράφων θα κατευθυνθούν σε μια τσέπη η οποία δεν θα είναι καν ελληνική και θα χαθούν από την ελληνική αγορά. Έχουμε σαν φωτογράφοι συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μη ύπαρξη φοροδιαφυγής και τη μείωση του κόστους με εφαρμογές (application) τις οποίες μπορούμε να προτείνουμε.
  4. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Κάθε άλλο. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α.) οι φωτογραφίες ταυτότητας βγαίνουν στα φωτογραφεία. Μόνο σε ελάχιστες χώρες, που δεν έχουν εκτεταμένο δίκτυο φωτογραφείων (Αλβανία, Ρουμανία) συμβαίνει αυτό. Στη χώρα μας τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν φωτογραφεία ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά και σε μικρά νησιά.

Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση του Υπουργείου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη μονοπώληση της αγοράς. Θέτουμε μπροστά στις ευθύνες της την Κυβέρνηση. Καλούμε τον κόσμο, τους επαγγελματικούς φορείς, να σταθούν στο πλάι των φωτογράφων. Χάσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια – Να μη χάσουμε και την ταυτότητά μας!”.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το σωματείο φωτογράφων Ξάνθης, αναφέρει με τη σειρά του:

“Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αντικατάσταση των υφιστάµενων ταυτοτήτων µε νέες, βιοµετρικές. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τη σχετική νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από συνάντηση του Πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά, του Πρόεδρου της ΠΟΦ Διαμαντόπουλου Σπύρου, του Γεν. Γραμματέα Ανδρεόπουλου Ανδρέα, του Πρόεδρου της ΣΕΚΑΦ Μαρνελάκη Γιώργου, και του Αντιπρόεδρου Τάγκαλου Κωνσταντίνου, με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκη και τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου, τους ανακοινώθηκε ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση ώστε η λήψη των φωτογραφιών να μη γίνεται από τους Επαγγελματίες Φωτογράφους. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίσει µόνος του µε ποιόν τρόπο θα αποκτήσει τις φωτογραφίες για την αστυνοµική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Δυστυχώς αυτό στην Ελλάδα οδεύει προς κατάργηση. Μια και µόνο εταιρεία χρηµατοδοτούµενη από το κράτος θα αναλάβει την έκδοση των νέων ταυτοτήτων αλλά θα εισπράττει και χρήµατα από τους πολίτες. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μονοπώλησης ενός ακόμη τμήματος της οικονομίας και σηματοδοτεί τη βίαιη καταστροφή για τον κλάδο του φωτογράφου. Εάν η πληροφόρηση που έχουμε, υλοποιηθεί, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης. Θέτουμε μπροστά στις ευθύνες τους, το Υπουργείο και την κυβέρνηση”.