Τα φορτηγά θα “παρακολουθούνται” με GPS που θα φέρουν υποχρεωτικά.

Την κατάργηση των σταθμών διοδίων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Ο Υπουργός περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το νέο σύστημα χρέωσης και πληρωμής των διοδίων στις εθνικές οδούς: «Θα έχουμε μια συσκευή, ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε».

Η συσκευή ή η εφαρμογή θα «φορτώνεται» με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα αναλογούντα κόστη ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις που θα διανύουμε.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, το σύστημα θα εισαχθεί υποχρεωτικά και με κάποιο μικρό κόστος στα επαγγελματικά οχήματα, στα οποία θα εγκατασταθεί και GPS ώστε να παρακολουθείται η πορεία τους και να μην μπαίνουν στους παράδρομους των Εθνικών Οδών.

Προσδιορίζοντας χρονικά την αλλαγή αυτή ο κ. Σπίρτζης, την τοποθέτησε εντός του 2018: «Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός και μέσα στην επόμενη χρονιά να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία», είπε.

Το σύστημα, εξήγησε, θα ισχύσει σε όλες τις Εθνικές Οδούς, όμως για την Αττική Οδό θα πρέπει να υπάρξει κάποια άλλη χρέωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι τιμές των διοδίων δεν θα αλλάξουν.

Όσον αφορά τις ανησυχίες των εργαζομένων στα διόδια, επισήμανε: «Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν πάρα πολλές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι των διοδίων θα απορροφηθούν αλλού». 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις Εθνικές Οδούς, υπογραμμίζοντας πως «η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται εκτάκτως όταν έχουμε μεγάλες εξόδους. Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τροχαία, για να κυκλοφορούν συγκεκριμένα μεγάλα οχήματα».

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών ότι αν τα φορτηγά μπαίνουν αναγκαστικά στις Εθνικές Οδούς θα ανέβει το κόστος μεταφοράς και συνεπώς και διάθεσης των προϊόντων, τόνισε: «Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παράδρομους, είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες». 

πηγή: koutipandoras.gr

επιμέλεια: inkomotini.news