Ριζικές αλλαγές αναμένονται στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, οι αλλαγές θα έρθουν άμεσα και ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη σταδιακή κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μέσα σε διάστημα μερικών ετών.

Συγκεκριμένα, οι σημερινοί μαθητές της Α΄ Λυκείου θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους.

Ωστόσο το σύστημα των εξετάσεων για ένα διάστημα θα διατηρηθεί σε μια σειρά σχολών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει: “Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου, και η Γ΄Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους. Παράλληλα θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων, και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση επίσης των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα οδηγήσει πολλούς νέους στο να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια ώστε – χωρίς εξετάσεις – να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα”.

Ο υπουργός πάντως δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των εξετάσεων για τις υπόλοιπες σχολές και πότε το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ισχύσει και για τις ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές.

πηγή: zougla.gr

επιμέλεια: inkomotini.news