Είθισται να λέμε για τα δώρα ότι δεν έχει σημασία η αξία τους, αλλά περισσότερο μετράει η κίνηση εκείνου που δωρίζει. Βέβαια, όταν τα δώρα προέρχονται από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα μιας χώρας, φαντάζει κάπως αδόκιμη η συγκεκριμένη παραδοχή.

Έτσι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή, οι καθηγητές του Μειονοτικού Σχολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ», μαθαίνοντας ότι θα γίνουν αποδέκτες δώρων, μάλλον περίμεναν πως αυτά θα ήταν μίας κάποιας αξίας. Αντ’ αυτού, τα δώρα που τους πρόσφερε ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν τάμπλετς, τούρκικης κατασκευής, με αξία που υπολείπεται των 50 ευρώ έκαστο.

Το γεγονός σχολίασε σκωπτικά και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος», κ. Κώστας Καραϊσκος, σε σχετική ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Γενναιόδωρος ο νεοσουλτάνος και φοροφυγάς της νήσου Μαν. Δώρισε κατά την επίσκεψή του στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής σε κάθε διδάσκοντα από ένα τούρκικης κατασκευής τάμπλετ VESTEL των 7 ιντσών. Λιανική τιμή 215 λίρες, δηλαδή 47,5 ευρώ! Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί που έχουν την ίδια λέξη (tirchia) για την γείτονα και για την τσιγγούνα, την μίζερη…».