Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης γίνεται αποδέκτης παραπόνων από τα μέλη του για παρερμηνεία του Ν. 4.331 άρθρο 13 για την ένταξη στην απασχόληση, σύμφωνα με τον οποίο:

«Τα Άτομα με Αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυταπασχόλησης ή/ και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4.019/2011 (Κοιν.Σ.Επ.) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή / και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.».

DSC01169 2
Ο Πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, κ. Τρύφωνας Καρούντζος.

Εντούτοις, όπως προκύπτει από τις διαμαρτυρίες των μελών του Σωματείου, με τη δικαιολογία ότι αμείβονται από τα προγράμματα, δεν τους καταβάλλονται – αυθαίρετα – τα προνοιακά επιδόματα, αν και ο νόμος ξεκάθαρα κάνει λόγο για αθροιστική αποζημίωση.

«Για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία δώσαμε μεγάλο αγώνα. Ας καταλάβουμε ότι οι κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά όταν χειραφετούμε και όχι όταν χειραγωγούμε τους ανθρώπους και ειδικά τα Άτομα με Αναπηρία, και η η παραγωγή αποτελούσε πάντα παράγοντα χειραφέτησης», τονίζει με νόημα και προς πάσα κατεύθυνση ο Πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος.