2014-05-21 09.44.15Σε καταγγελία προχώρησε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), όταν Ομοσπονδιακός της Θηροφύλακας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του σε αγροτική περιοχή της Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, βρήκε δηλητηριασμένη ζωοτροφή μέσα σε καλλιέργειες σιτηρών, αραβόσιτου και ηλίανθου.

Άγνωστο άτομο είχε τοποθετήσει σε δυο σημεία δηλητηριασμένη ζωοτροφή, αποτελούμενη από σιτάρι και σπασμένο σπυρί καλαμποκιού, αναμεμιγμένα με μια άσπρη σκόνη.

Οι δύο σωροί των ζωοτροφών, ποσότητας συνολικά περίπου πέντε κιλών, ήταν τοποθετημένοι ο ένας εντός της καλλιέργειας ηλίανθου, και ο δεύτερος στα όρια της καλλιέργειας με σιτηρά. Πάνω στους σωρούς με τη δηλητηριασμένη ζωοτροφή ήταν τοποθετημένες σακούλες απορριμμάτων τις οποίες συγκρατούσαν χωμάτινοι σβόλοι,  ώστε να μην διασκορπιστούν οι σωροί από τα πτηνά και να παραμείνουν σε ποσότητα που να ελκύει τους αγριόχοιρους.

2014-05-21 06.36.52Για το περιστατικό η ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης το οποίο και απέστειλε επί τόπου τρεις δασοφύλακες, οι οποίοι μαζί με τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα συνέλεξαν την αναφερόμενη ποσότητα ζωοτροφής.

Αμέσως η ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, και έστειλε δείγμα της ζωοτροφής για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύτηκε σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας.

2014-05-21 06.35.56Από τα αποτελέσματα του εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι οι ζωοτροφές ήταν εμποτισμένες με απαγορευμένη δηλητηριώδη ουσία.

Κατόπιν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Η ενέργεια του ατόμου να τοποθετήσει δηλητηριασμένη ζωοτροφή, πιθανόν έχει να κάνει με την αγανάκτηση αγροτών της περιοχής στους οποίους τα τελευταία χρόνια αγριόχοιροι προκαλούν ζημίες στις καλλιέργειες τους, ενώ από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση.