20141006_182039[1]Την αντίθεσή του στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ εξέφρασε με ψήφισμα του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόταση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κατά την τελευταία συνεδρίασή του σώματος.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Π.Σ χαρακτήρισαν το σχετικό νόμο “άδικο” υπογραμμίζοντας πως είναι και “αντισυνταγματικός”,  λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά για την μέση οικογένεια της περιφέρειας, την τοπική οικονομία κι έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη συλλογικής κινητοποίησης εκ μέρους των Περιφερειών της χώρας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρεται:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει  την αντίθεσή του στο νέο Νόμο που μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (ΕΝΦΙΑ) γιατί κανένας πολίτης και καμιά οικογένεια – πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων – δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που επιβάλλονται.

Ο ΕΝΦΙΑ ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία πλήττοντας ιδιαίτερα την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία, που με κόπο αποκτήθηκε. Ιδιαίτερα δε η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο στην επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη την επιχειρούμενη προσπάθεια να συνδεθεί η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ειδικά την ώρα που τα οικονομικά των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά σε δεινή κατάσταση”.

 

20141006_182146[1]

20141006_182203[1]