Στο ζήτημα της επιβολής από 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (0,20 ευρώ / λίτρο) στο κρασί, και στις συνέπειες αυτής της ενέργειας για τον οινοπαραγωγικό κλάδο, αναφέρονται σε κοινοβουλευτική τους ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και Ευ. Αποστόλου, έντεκα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κατ’αρχήν, περιγράφουν την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος: «Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 ευρώ, ενώ το 2014 ανήλθε στα 62.657.252 ευρώ. Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών. Αποτελεί δε, ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν, μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για τον λόγο αυτόν περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα».

Ακολούθως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση του κλάδου που θα πλήξει την ελληνική γεωργία και την εθνική οικονομία: «Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν. Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς, ενώ καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ε.Ε., πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους».

Τέλος, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός, και ζητούν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ. Αναστασιάδης Σάββας, Κασαπίδης Γιώργος, Αυγενάκης Λευτέρης, Στύλιος Γιώργος, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Μπουκώρος Χρήστος, Γιαννάκης Στέργιος, Αντωνιάδης Γιάννης, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βαγιωνάς Γεώργιος και Κόνσολας Εμμανουήλ.