Θεσμός της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος στην «Πόλη με τα Χίλια Χρώματα», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται πλήθος Πολιτιστικών Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, προσελκύοντας κάθε χρόνο 100.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες!

Καρναβάλι Ξάνθης 2016 για 51η συνεχόμενη χρονιά! Ένα … ζωντανό παραμύθι!

ΑΜΣΤΕΛ 1Αρωγοί, υποστηρικτές και χορηγοί, η ΕΡΤ3, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ και η AMSTEL, η οποία πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα στηρίζει ανελλιπώς και δυναμικά τη διοργάνωση, τον τοπικό Δήμο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τους ντόπιους προμηθευτές, τα καταστήματα και τους δεκάδες συλλόγους της πόλης που συμπράττουν στο μεγάλο αυτό λαϊκό ξεφάντωμα.

«Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία. Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές που λαμβάνουν μέρος, όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα….. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης… Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως… Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης…» – (Εφημ. Ελληνικός Βορράς, αρ. φ. 4618/183, 26/2/1969, σ.2).

Μήνυμα Δημάρχου Ξάνθης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου

«Η Ξάνθη, πόλη πολιτισμού, έμπνευσης και δημιουργίας, δίνει και φέτος το στίγμα της Αποκριάς σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Συνδυάζοντας τις παραδόσεις με τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης, αναδεικνύει τα πλούσια ήθη και έθιμα, αλλά και την μακραίωνη ιστορία του τόπου της και στέλνει ξεχωριστό μήνυμα σε όλους! Ένα μήνυμα χαράς. Μια διέξοδο ευθυμίας και αισιοδοξίας, με αφετηρία την πόλη του Πολιτισμού. Μήνυμα που καλεί όλους να έρθουν σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, για να γίνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι μια παρέα. Να ξεφαντώσουμε και να παρασυρθούμε στους αποκριάτικους ρυθμούς. Η Ξάνθη, η πόλη των ονείρων και της δημιουργίας, ενώνει αποστάσεις, ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας. Με οδηγό τους φιλόξενους ανθρώπους της, τα μαγευτικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, κάθε γειτονιά της, αλλά και τα γραφικά χωριά της, είναι μια μεγάλη αγκαλιά για χιλιάδες φίλους από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ξάνθη μας, χτίζει γέφυρες φιλίας! Αγκαλιάζει με θέρμη κάθε επισκέπτη. Η συμμετοχή καρναβαλικών πληρωμάτων από άλλες περιοχές, από τον Έβρο μέχρι και το Ωραιόκαστρο και το Ρέθυμνο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ελάτε λοιπόν να ζήσουμε ένα ξεχωριστό γλέντι, να απολαύσουμε τις εκδηλώσεις που με πολύ μεράκι, αλλά και πρωτότυπες ιδέες προγραμμάτισαν, με την εθελοντική συμμετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά των Ξανθιωτών, η Οργανωτική Επιτροπή και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου της Ξάνθης. Εμείς «ανοίγουμε τον δρόμο της ζωής» και σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ατέλειωτη γιορτή, στο γλέντι… στη χαρά! Η Ξάνθη ξέρει να χαρίζει απλόχερα σε όλους ευχάριστες, μοναδικές στιγμές! Η φιλοξενία των κατοίκων της είναι μοναδική, γιατί εδώ στην Ξάνθη δεν υπάρχουν «κλειδωμένες» ψυχές, αλλά άνθρωποι που ξέρουν να απολαμβάνουν και να μοιράζονται τις χαρές της ζωής. Ένας ξεχωριστός και πανέμορφος προορισμός την περίοδο της Αποκριάς. Ένα ταξίδι, μια περιπέτεια που μένει αξέχαστη και μας πλημμυρίζει με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Ένα «ζωντανό παραμύθι», που αφήνει πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις. Όλοι μαζί, πάμε για ακόμη μια φορά να ζωγραφίσουμε με ανεξίτηλα χρώματα στον καμβά της ζωής, τις ιδιαίτερες εικόνες του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Καλή Αποκριά!».