Την επιλογή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής-απόρριψης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, των Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Δήμων της ΑΜ-Θ, στηλιτεύει η “Κοινωνική Συμμαχία” και ο επικεφαλής της κ. Φώτης Καραλίδης.

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς το είδαμε κι αυτό!

Ο Περιφερειάρχης, αγνοώντας αφενός τον ρόλο της Περιφέρειας και τη σχέση της με τους Δήμους, και μη σεβόμενος αφετέρου την αυτονομία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, έκρινε και επέκρινε τα Σχέδια που κατέθεσαν οι Δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του.

Με αυτήν την άστοχη και άκομψη παρέμβασή του, ο κ. Περιφερειάρχης, μόνο προβλήματα δημιούργησε.

Προσδίδοντας στον εαυτό του ρόλο πατερναλιστικό, αυτοπροβάλλεται ως ρυθμιστής των χρηματοδοτήσεων στους Δήμους.

Εκμεταλλευόμενος την παρουσίαση των σχετικών προτάσεων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των Δήμων, προσπαθεί να δείξει μια κινητικότητα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Οικειοποιείται με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των άλλων Φορέων – Δήμων, για να κρύψει την ανυπαρξία της Περιφέρειας ως φορέας υλοποίησης έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Είναι γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Διοίκησης της Περιφέρειας δεν έχει να επιδείξει την ένταξη ούτε ενός νέου Τεχνικού Έργου στο ΕΣΠΑ 2014-20.

Να επικεντρωθεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης στον ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκε, να περιορισθεί στα καθήκοντά του και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, και ας αφήσει τους Δήμους να λειτουργήσουν όπως αυτοί καλύτερα γνωρίζουν».