“Οι πολίτες, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται, θα μπορούν να έχουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό αλλά και να απολαμβάνουν οδοντιατρική και μαιευτική φροντίδα”, υπογράμμισε στην ομιλία του στη βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως “34 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην Υγεία ολοκληρώνοντας θεσμικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών’.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητάμε σήμερα στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 34 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην Υγεία ολοκληρώνοντας θεσμικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών. Ένα επίπεδο το οποίο απαξιώθηκε και συρρικνώθηκε τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τους πολίτες στο προσκήνιο και να τους παρέχουμε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, καθολική πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Με το παρόν νομοσχέδιο οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και τα Αγροτικά Κέντρα Υγείας ενισχύονται, ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα Τοπικά Κέντρα Υγείας θα αναλαμβάνουν τόσο την ιατρική περίθαλψη των ασθενών, όσο και την προαγωγή της υγείας της κοινότητας με τη βοήθεια εξωστρεφών δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης. Στον νομό Ροδόπης έχουμε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, τα δύο Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών, τα πολυδύναμα και περιφερειακά ιατρεία και το ΠΕΔΥ Κομοτηνής. Ήδη για την πόλη της Κομοτηνής έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις Τοπικές Μονάδες Υγείας, και είμαστε σε αναμονή της λειτουργίας τους το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα βοηθήσουν πραγματικά τους κατοίκους στον ιστό της πόλης όπου ζει και η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού.

Οι πολίτες, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται, θα μπορούν να έχουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό αλλά και να απολαμβάνουν οδοντιατρική και μαιευτική φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και την κατεύθυνση των ασθενών στην κατάλληλη δομή υγείας, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την αποδοτικότερη λειτουργία τους. Οι μαίες θα έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης γυναικολογικών εξετάσεων, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη εκατοντάδων γυναικών που διαμένουν σε περιοχές που δεν υπάρχει γυναικολόγος του ΕΣΥ.

Σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου αποτελεί επίσης η διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα με τα διακόσια ραντεβού τον μήνα στους ιδιώτες γιατρούς δεν είναι ούτε αποτελεσματικό ούτε επαρκές, το παρόν νομοσχέδιο ορίζει ότι οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί, θα πληρώνονται με βάση τον πληθυσμό ευθύνης του καθενός, ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες προβλέπεται η δέσμευση χρόνου στα ιατρεία τους ώστε σε ένα συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο να δέχονται ασθενείς δωρεάν.

Το Υπουργείο Υγείας όλους τους προηγούμενους μήνες έχει προετοιμάσει την υλοποίηση του νομοσχεδίου και έχει προβλέψει ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας, αρχικά από Κοινοτικά κονδύλια και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η προκήρυξη των θέσεων των γιατρών και του υποστηρικτικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τις μονάδες αυτές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου θα μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα, όταν η ολοκλήρωση της δημιουργίας του ΕΣΥ χρειάστηκε χρόνια.

Για να υπογραμμίσω το βάρος που δίνει η κυβέρνησή μας στον τομέα της Υγείας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο της Κομοτηνής, που καταδεικνύουν τη σοβαρή δουλειά που γίνεται αθόρυβα αλλά και αποτελεσματικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας:

  • Μέσα στον τελευταίο χρόνο το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει αποπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του (ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ έχει μειώσει και τις λειτουργικές του δαπάνες. Παράλληλα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και για τη ριζική ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών του.
  • Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, είναι σημαντικό να αναφερθώ και στο ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, όπου πάλι μέσα στον τελευταίο χρόνο, αύξησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το επικουρικό προσωπικό του κατά εβδομήντα εργαζομένους, αρκετοί από τους οποίους με καθεστώς μόνιμης εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μαζική έξοδος των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί θέσεις εργασίας στον ευπαθή τομέα της Υγείας και συνεχίζει με το παρόν νομοσχέδιο να στηρίζει την παραμονή στη χώρα του επιστημονικού δυναμικού μας.

Μετά την περσινή νομοθετική τομή της κυβέρνησης με την οποία απέκτησαν δωρεάν και καθολική πρόσβαση στις δομές της Υγείας όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ  έρχεται να κάνει ένα ακόμα βήμα για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα παρέχει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο φάσμα ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σας καλώ να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο και να συμβάλλετε κι εσείς σ’ αυτή την προσπάθεια».