– Λάβρος κατά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εμφανίζεται ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης του κόμματος, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών προωθούνται στη Μακεδονία, την ώρα που σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία, δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας. Ο κ. Καράογλου ζητά την ισόρροπη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα, πλην όμως της Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Να μη μετατραπεί η Μακεδονία σε αποκλειστικό χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, και να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία, όπου σήμερα δεν λειτουργεί ούτε ένα, ζητά ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Αφορμή αποτέλεσε ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όπως αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα, να δημιουργήσει τρία νέα κέντρα υποδοχής 1.500 και πλέον προσφύγων-μεταναστών, και πάλι στο έδαφος της Κεντρικής Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά, στα Γιαννιτσά του Δήμου Πέλλας και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες όπως καταγγέλλουν αγνοήθηκαν προκλητικά  από την Πολιτεία και πληροφορήθηκαν μέσω του Τύπου τη δημιουργία των νέων κέντρων υποδοχής στις περιοχές τους, ο κ. Καράογλου κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και στoν αναπληρωτή του, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη ισομερούς κατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, πλην της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση: «Ως εδώ και μη παρέκει. Πλέον μπορούμε να μιλήσουμε ανοικτά για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να φορέσει “φέσι” στη Μακεδονία δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθιστώντας τον ευαίσθητο γεωγραφικό της χώρο, τόπο εγκλωβισμού απελπισμένων ανθρώπων. Η Μακεδονία δεν αντέχει να σηκώσει μόνη της εξ ολοκλήρου το βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα να εξαιρούνται (θέλω να πιστεύω όχι σκοπίμως) του κυβερνητικού σχεδιασμού. Εκτός και αν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του πιστεύουν ότι η αξία της γης των συγκεκριμένων περιοχών είναι … μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Βόρειας Ελλάδας. Οι Μακεδόνες απαιτούμε την ισομερή κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, πλην φυσικά της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Εκτός και αν πολιτική βούληση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι να μετατρέψουν τη Βόρεια Ελλάδα σε απέραντη… Ειδομένη».  

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Καράογλου:

«Ισόρροπη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Βόρεια Ελλάδα από το δυσανάλογο βάρος που καλείται να σηκώσει στο μείζον θέμα του προσφυγικού. Από τους σχεδόν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε όλη τη χώρα, με την προσμονή να περάσουν τα σύνορα που έχουν κλείσει, ο συντριπτικός όγκος τους βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 26.000 πρόσφυγες.

Η περιοχή της Ειδομένης έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, όπου χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και μεγάλοι άνθρωποι, ζουν κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Μόνο στον καταυλισμό της Ειδομένης, οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 12.000, αριθμός ωστόσο που συνεχώς αυξάνεται δραματικά.

Αντίστοιχα, στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, βρίσκονται περίπου 8.000 πρόσφυγες, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.100, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται περίπου 1.900 πρόσφυγες.

Η Μακεδονία δεν αντέχει να σηκώσει μόνη της εξ ολοκλήρου το βάρος της προσφυγικής-μεταναστατευτικής κρίσης, ιδίως από τη στιγμή που μετά τη συμφωνία της 17ης και 18ης Μαρτίου, οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μόνο σε δύο μέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει να λειτουργήσει τρεις νέους χώρους ως κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας 1.500 και πλέον προσφύγων. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι και πάλι τα σχέδια της Κυβέρνησης περιορίζονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς  οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χώρους στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά, στα Γιαννιτσά του Δήμου Πέλλας και  στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αναφορά για αναζήτηση αντίστοιχων λύσεων και δομών φιλοξενίας των προσφύγων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι αριθμοί, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει προωθηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφυγικών ροών, ξεπερνώντας το 50% του συνόλου των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τη Βόρειο Ελλάδα και να χαράξει μια δίκαιη και ορθολογική γεωγραφικά κατανομή του προσφυγικού κύματος. Δεν είναι δυνατόν μία περιοχή, η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, να μπορέσει να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις και να εξελιχθεί ομαλά και διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να ανατραπούν οι ισορροπίες στις τοπικές κοινότητες, που ακόμα και εάν είναι φιλικά διακείμενες απέναντι στο δράμα των προσφύγων, όταν η κατανομή δεν είναι αναλογική και με βάση τον πληθυσμό της περιοχής εγκατάστασης, τότε διαταράσσονται οι ισορροπίες και αναπόφευκτα δημιουργούνται προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 300, να ετοιμάζεται η μετεγκατάσταση περισσότερων από 1.000 προσφύγων, καθώς θα προκύψουν προβλήματα επάρκειας ακόμα και του δικτύου υδροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη και επιτακτική είναι η ισομερής κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Μακεδονία, ενώ εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν μόνο οι ευαίσθητες περιοχές της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο άμεσα προκειμένου να προχωρήσει στην ισόρροπη και ισομερή κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία;

– Για ποιους λόγους έχουν εξαιρεθεί μέχρι στιγμής από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, από τις περιοχές δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών;

– Θα διασφαλίσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί την εξαίρεση της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου από τους τόπους εγκατάστασης προσφύγων;

– Τι προβλέπεται να γίνει με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης, και σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης πρόκειται να προωθηθούν;

– Είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δημιουργήσει και νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα;

– Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι χώροι στην Κεντρική Μακεδονία; Προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες;».