“Ενίσχυσε τον τόπο σου σήμερα, για να μην (αναγκαστείς) να τον εγκαταλείψεις αύριο”.

Με αυτό το σύνθημα η ΕΛΜΕ Ροδόπης, πέρα από τις θεσμικές της ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς, συνεχίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της μαθητικής και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφορικά με τους προορισμούς των επταήμερων σχολικών εκδρομών, καθώς δημοφιλέστεροι τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται αυτοί του εξωτερικού…

Στην αφίσα που έχει κυκλοφορήσει η ΕΛΜΕ Ροδόπης, απεικονίζεται ένα αεροπλάνο· το οποίο μπορεί να ταξιδεύει μαθητές προς τον τόπο εκδρομής τους, μπορεί όμως και σε λίγα χρόνια να τους μεταφέρει στον εκτός συνόρων τόπο διαμονής και εργασίας τους…

Το κείμενο, δε, που συνοδεύει την διττής σημειολογίας αφίσα, αποτελεί έναυσμα προβληματισμού και αναθεώρησης της…”μοδός”, που θέλει τους τελειόφοιτους να προτιμούν για την επταήμερη εκδρομή τους πόλεις του εξωτερικού:

“Αναρτήσαμε τη συγκεκριμένη αφίσα στα Λύκεια της πόλης μας και προσπαθούμε να τη διαδώσουμε, όχι γιατί θέλουμε να κλείσουμε τα σύνορα και τους ορίζοντες στους νέους μας.

Εκτός από τον προφανή οικονομικό στόχο που έχει η πρότασή μας, στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, έχει και άλλους στόχους, παιδαγωγικούς, που είναι κυριότεροι.

Πρώτον, θέλει να καταστήσει σαφή την κατάσταση της χώρας μας, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δίνουμε πια αγώνα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.

Δεύτερον, προσπαθεί να καταδείξει στους νέους μας τη διαφορά της καταναλωτικής από την πολιτική συνείδηση. Ο καταναλωτής επιλέγει το φθηνότερο, το εκτυφλωτικό, και ό,τι είναι του συρμού, με μια ατομικιστική λογική· ενώ ο πολίτης έχει συνείδηση ότι οι επιλογές του συνιστούν πολιτική πράξη, έχουν συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο του, σκέφτεται δηλαδή κοινωνιοκεντρικά.

Τρίτον, οι νέοι που θα έχουν παραστάσεις και βιώματα από τον πολιτισμό και την ιδιοπροσωπία της χώρας τους, όταν βγουν στο εξωτερικό, δεν θα έχουν συμπλέγματα κατωτερότητας (ούτε βέβαια και προγονόπληκτο εθνικισμό, όταν θα έχουν βιώσει τη φιλοσοφία του μέτρου που διαπερνά τον ελληνικό πολιτισμό)”.