Μετά από έγγραφη οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, σχετικά με τον καθορισμό ανώτατων τιμών ειδών κυλικείου σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, για την προστασία των καταναλωτών, συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών προέβησαν σε σειρά ελέγχων σε είκοσι σημεία, διαπίστωσαν παραβάσεις, και ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων.

Οι έλεγχοι μάλιστα θα συνεχιστούν, ενώ θα διενεργηθούν και σε όλα τα κυλικεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι:

Α) Οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Β) Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των ως άνω επιχειρήσεων, και ειδικότερα καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου στα επιβατικά πλοία και αεροδρόμια, είναι υποχρεωτική:

1) Η διάθεση στον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών σε συσκευασία των 500 ml.

2) Η παρασκευή και διάθεση στον καταναλωτή, των τοστ με ζαμπόν και τυρί, τοστ με τυρί, σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, σάντουιτς με τυρί. Η υποχρέωση αυτή συνδέεται ευθέως με την επιλογή των υπόχρεων για Παρασκευή και διάθεση ενός εκ των δύο ειδών (τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί ή και των δύο αυτών ειδών), καθώς και για παρασκευή και διάθεση ενός εκ των δύο ειδών (τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί) ή και των δύο αυτών ειδών.

3) Η παρασκευή και διάθεση στον καταναλωτή των ροφημάτων «καφές ελληνικός – γαλλικός φίλτρου – στιγμιαίος και του ροφήματος τσάι».

4) Η παρασκευή και διάθεση στον καταναλωτή του ροφήματος καφέ “εσπρέσο”. Η υποχρέωση αυτή ισχύει εφόσον οι υπόχρεοι διαθέτουν το σχετικό με την παρασκευή του εν λόγω καφέ μηχάνημα.

5) Η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους τους, πέραν των υπόλοιπων ειδών που διαθέτουν, και των ειδών του παρακάτω Πίνακα με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους σε ειδικό πλαίσιο, στο οποίο αναγράφονται με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τα εξής:

“ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ, ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ –FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, COFFEE AND TEA ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES”.

Οι τιμές αυτών  των ειδών φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

ΕΙΔΗ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α.
1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35
2) Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45
3) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25
4) Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20
5) Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός κλπ) μονός 1,30
6) Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,45
7) Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κ.λπ.) μονός 1,30
8) Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) 1,30