«Έσβηνε» και μείωνε πρόστιμα από επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Κομοτηνής και άλλων πόλεων.

Σε συνολική κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης πρώην επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών, διότι εκβίαζε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητούσε «μίζες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να μειώσει ή να σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην οικονομικός επιθεωρητής κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος), ενώ στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου βρέθηκε και η σύζυγός του, η οποία τιμωρήθηκε για τη δεύτερη πράξη σε κάθειρξη πέντε ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο ζεύγος το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι μένουν ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας 30.000 ευρώ για τον άντρα και 10.000 ευρώ για τη γυναίκα.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος, από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ’ αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει».

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Voria.gr, επικαλούμενο το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην οικονομικός επιθεωρητής κατείχε χρηματικά ποσά περίπου 800.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα του. Επίσης στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνονται ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο και η συμμετοχή του σε υπεράκτια (off shore) εταιρεία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πόρισμα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ο πρώην οικονομικός επιθεωρητής φέρεται πως έπαιρνε ποσοστό, της τάξεως του 20%, από επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή κι άλλες πόλεις, για να μειώνει πρόστιμα και να έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση όσοι επιχειρηματίες βεβαιώνονταν ως παραβάτες κατά τη διάρκεια ελέγχων.