Αύριο Τρίτη 17/4 θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς,  το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει και δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Federica Mogherini.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Ευρωομάδα της Αριστεράς, αναφέρει:

«Η διπλή συνοριακή περιπολία στα ελληνικά σύνορα, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις αρχές Μαρτίου, επειδή δήθεν πέρασε στο έδαφος της χώρας κατά λίγα μέτρα στη διάρκεια κακών καιρικών συνθηκών.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή μέγιστης ασφαλείας στην Οντίν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στέκεται αλληλέγγυα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ζητεί ταχεία, δίκαιη και θετική έκβαση του ζητήματος, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκτός από τους δύο στρατιωτικούς, εκφράζουμε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες μας για τη συνεχή κράτηση και άλλων πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, καθώς και για την απόφαση των τουρκικών αρχών να χρησιμοποιήσουν ένα συνηθισμένο περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί από τους τοπικούς αξιωματικούς του στρατού, ως μια επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές αρχές ως «συνθήκες ομηρίας», δημιουργώντας επίσης ένα σημαντικό νομικό και πολιτικό ζήτημα.

Καλούμε την Ε.Ε. να ζητήσει ρητά από την Τουρκία διευκρινίσεις για τους λόγους που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι υπό κράτηση και να επιταχύνει τη νομική διαδικασία χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα για να ασκηθεί πίεση για την άμεση απελευθέρωσή τους».