«Καλλιεργώ μόνος μου την τροφή μου», ήταν το θέμα δράσης που υλοποίησε  το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού γραμματισμού, με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής (Δ/νση Πρασίνου), τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας δράσης του Πελίτι, και τη συνέργεια της «Στοάς του Φυτού».

Βασικοί στόχοι της δράσης ήταν η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των συμμετεχόντων μαθητών σε θέματα που άπτονται της σωστής διατροφής και κατανάλωσης λαχανικών που καλλιεργούνται από τους ίδιους.

ΣΠΟΡΟΙΟ υπεύθυνος του Πελίτι Κομοτηνής Νίκος Δομπάζης, ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τις δράσεις της ομάδας, τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών για το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και τα οφέλη που απορρέουν από την καλλιέργεια μέρους της τροφής τους.

Ο γεωπόνος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς ανέπτυξε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των εκπαιδευόμενων, αλλά και ζητήματα τεχνικά, όπως:

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙη σπορά λαχανικών σε πόλεις (μπαλκόνια πολυκατοικιών ή μικρές αυλές), η καλλιέργεια σε γλάστρες πλαστικές και πήλινες, σε ζαρντινιέρες κ.τ.λ., οι τύποι φυτοχωμάτων που είναι διαθέσιμοι, οι τρόποι ποτίσματος σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κ.τ.λ., προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα φυτοπροστασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με φύτευση παραδοσιακών σπόρων που τέθηκαν υπό τη φροντίδα των εκπαιδευόμενων, με στόχο την παραγωγή σπορόφυτων που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το φυτόχωμα που χρησιμοποιήθηκε διατέθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής, ενώ οι πλαστικές σακούλες από την εταιρεία Χατζηκοσμά.