ΦΩΚΙΑ ΜΑΡΩΝ

– Υπό «εποπτεία» η monachus monahus της Μαρώνειας.

Για την προστασία της αρσενικής φώκιας monachus-monachus που εθεάθη στον Πλατανίτη Μαρώνειας, έχει κινητοποιηθεί ο σύλλογος γυναικών του χωριού, «Ιππαρχία», ο οποίος μάλιστα «υιοθέτησε» και «βάφτισε» το θαλάσσιο ζώο, δίνοντάς του ευνοήτως, το όνομα «Μάρων».

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασιλική Περβανά, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τη Mom (ελληνική, μη κυβερνητική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), αναφέροντας τις κινήσεις του «Μάρωνα» (χθες π.χ. κινούνταν στην περιοχή του λιμανιού του Αγίου Χαραλάμπους).

Στόχος της ενεργοποίησης της «Ιππαρχίας» και της Mom, είναι η καταγραφή της καθημερινότητας της φώκιας, προκειμένου να αποτραπούν πιθανοί κίνδυνοι για τη ζωή της, ενώ γνώση έχουν λάβει και οι ψαράδες της περιοχής, στους οποίους εφιστάται η σχετική προσοχή στο πλαίσιο της υπευθυνότητάς τους απέναντι στο τοπικό θαλάσσιο οικοσύστημα.

Εξάλλου, σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιων εξ αυτών, πρόκειται για ζευγάρι monachus monachus, γεγονός που κατά τη Mom πιθανώς να σημαίνει ότι θα αναπαραχθούν στις ακτές του θρακικού πελάγους.