Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανακοίνωσαν τη μη συμμετοχή τους αύριο Πρωτομαγιά στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, αλλά την ξεχωριστή κινητοποίησή τους εξ αιτίας της αδιαλλαξίας του προέδρου του εργατικού κέντρου Παντελή Μαγαλιού απέναντι στην απολυμένη εργαζόμενη του φορεά Ρυίας Πατσατζή, αντιστοίχως θα ενεργήσει και η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

Σε ανακοίνωσή της η τελευταία, τονίζει:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.  Με λίγα λόγια οι εργάτες ανά τον κόσμο μετά από αιματηρούς αγώνες δεκαετιών, πέτυχαν νίκη απέναντι στους τότε ισχυρούς της βιομηχανικής επανάστασης, διασφαλίζοντας  την αξιοπρεπή διαβίωση των εργατών και των οικογενειών τους.

Το υφιστάμενο καπιταλιστικό σύστημα, ως απόλυτα πλέον κυρίαρχο, ειδικά μετά την πτώση του «αντίπαλου δέους» (δηλαδή του υπαρκτού  σοσιαλισμού), επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους στον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

Στη χώρα μας τα οκτώ τελευταία χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι γυναίκες και οι νέοι, πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κράτος Πρόνοιας, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες συνθλίβονται!!!  Οι συλλογικές συμβάσεις μπαίνουν στο χρονοντούλαπο, ενώ  δημόσια περιουσία εκποιείται αντί πινακίου φακής.

Την πολιτική αυτή με μεγάλη συνέπεια ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τη διαφορετική ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε. Η φοροεπιδρομή για μισθωτούς, συνταξιούχους οξύνεται, οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω στην επόμενη διετία. Το success story για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι άνευ περιεχομένου και μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.

Η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης,  δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, που είναι  ο φυσικός χώρος τιμής των εργατικών αγώνων, θέλοντας να εκφράσουμε με τον συμβολικό αυτόν τρόπο  την  έντονη διαμαρτυρία  μας για την άδικη, παράνομη και τιμωρητική απόλυση εργαζομένης επί 18 χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Ως συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουμε να προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των οποίων εξάλλου είμαστε εκπρόσωποι. Δεν νοείται λοιπόν, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής να συμπεριφέρεται σαν στυγνός  και άκαμπτος εργοδότης, όταν η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε την εργαζόμενη και ζητά την επαναπρόσληψη της  και η Διοίκηση του ΕΚ να παριστάνει τον «κουφό»  και να οδηγεί μια εργαζόμενη  σε οικονομική εξόντωση!

Δεν είναι αυτά πρακτικές που συνάδουν με συνδικαλιστές που θέλουν να θεωρούνται τιμητές των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.  Πόσο  μάλλον, όταν σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το ύψιστο σύμβολο τιμής των αγώνων των εργαζομένων ανά τον κόσμο! Ως εκ τούτου, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, τις πρωτόγνωρες και κατάφωρα αντεργατικές πρακτικές της Διοίκησης του ΕΚ που  εφαρμόζει στο ίδιο του το «σπίτι», δηλαδή το «σπίτι» της εργατιάς.  

Για αυτό καλούμε την 1η Μάη όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης,  στην πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους αιματηρούς αγώνες  της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα:

ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».