Το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο όμως «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες, αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεσες συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί, θα πρόκειται για μια άρνηση η οποία θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για να εισέλθουμε, μάλιστα, σε αυτό το νέο κεφάλαιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι αναγκαίες τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις:

Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης (απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική του Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της, και καλωσόρισε την αναφορά του ότι «στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης»).

Β) Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο (ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική αεροναυτική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli από τη γείτονα, και καλωσόρισε τη δήλωση του Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας»).

Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Gutteres (έθεσε το θέμα της εισβολής και κατοχής, της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, και καλωσόρισε τη δήλωση του Ερντογάν ότι «η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση»).

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος:

  • Τόνισε πως οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες, δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου καλωσόρισε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».
  • Σε απάντηση σχολίων του Ερντογάν για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις ανακατασκευές τζαμιών ανά τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα ουδέποτε σκεφτήκαμε να κάνουμε σε τζαμί ορθόδοξη θρησκευτική λειτουργία όπως κακώς κατά τη γνώμη μου συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αγία Σοφία».
  • Σημείωσε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι  ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αλλά και επίσης ότι στην Ελλάδα που είναι κράτος δικαίου, και όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, οι αποφάσεις αυτής πρέπει να γίνονται σεβαστές.
  • Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τη δημοκρατία στη γείτονα χώρα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο, συμφωνήθηκαν:

  • Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα, και η επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (Μέτρα Οικοφόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφαλειας), υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών και με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ.
  • Νέα μέτρα συνεργασίας στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Η πραγματοποίηση το συντομότερο δυνατόν, του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, καθώς και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής – Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.