Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις του Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia στον Έβρο, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

VE XANAΤο Σάββατο, στη «Χάνα» της Τραϊανούπολης, πλήθος κόσμου παρακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακού χαρακτήρα με ήχους γκάιντας και καβαλιού, και τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Εντυπωσιακή ήταν και η παράσταση για την ιστορία της ελληνικής ενδυμασίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου. Παράλληλα, στον χώρο λειτούργησαν έκθεση φωτογραφίας σχετική με την αρχαία Εγνατία οδό και τα ευρήματά της, έκθεση τοπικών προϊόντων από γυναικείους συνεταιρισμούς, και περίπτερο της  Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

Το πρωί της Κυριακής, πολίτες ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Πολυξένη Τσατσοπούλου, στο καλύτερα σωζόμενο στην περιοχή του Έβρου πεδινό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, με τη φαντασμαγορική συναυλία της Ζωής Τηγανούρια. Η σολίστας του ακορντεόν και ένα σύνολο εκλεκτών συνεργατών της, ταξίδεψαν το κοινό σε «Αρώματα του Κόσμου και Βυζαντινά Μύρα». Μια πανδαισία ηχοχρωμάτων, δηλαδή, που ολοκληρώθηκε με αυθεντικούς ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Λακκώματος Σαμοθράκης.

Το ταξίδι του Via Egnatia συνεχίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.