Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους που πραγματοποιήθηκε στη Ροδόπη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που εξελίχθηκε στη διάρκεια της πρώτης διοργάνωσης, ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τη στόχευσή της, η οποία είναι πολλαπλή και αφορά στην ανάδειξη της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής, μέσα από την ανάλυση την ιστορικότητας του Θρακικού Πελάγους, της πολιτιστικής του διαχρονικής παρουσίας, της οικονομικής προοπτικής και την εμπορικότητάς του, της αναπτυξιακής δυναμικής, παράλληλα με την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Το τριήμερο είχε σημαντική αποδοχή από τους πολίτες ενώ συγχρόνως επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση τοπικών συλλογικών φορέων οι οποίοι συνέδραμαν ενεργά στην υλοποίηση της δράσης, υιοθετώντας έμπρακτα την ιδέα ανάδειξης της σημασίας του Θρακικού Πελάγους.

  • Η Εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Περιλάμβανε ομιλίες και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Θρακικό Πέλαγος- Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα». Οι αρχαιολόγοι “ταξίδεψαν” τους παρευρισκόμενους μέχρι την αρχαιότητα, παρουσιάζοντας την έντονη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας πριν από πολλά χρόνια.
  • Τη δεύτερη ημέρα, σε μια υποβλητική βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση με τίτλο «Το παραμύθι της Μουσικής», από το διεθνώς καταξιωμένο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» που “μάγεψε” το κοινό με τους ήχους και την πλοκή του. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέως Βασιλικής Νευροκοπλή, το οποίο διαδραματίζεται στη Βυζαντινή Μαρώνεια. Την ανάγνωση–δραματοποίηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα συνόδευσε μουσική που συνέθεσε ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης.
  • Στην κορύφωση του Φεστιβάλ, στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, πραγματοποιήθηκε επίδειξη σκαφών ενώ παράλληλα διεξήχθη γιορτή τοπικής γαστρονομίας στην οποία συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Στην εκδήλωση υπήρχε συγχρόνως παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από το καλλιτεχνικό σχήμα «Λαλητάδες Ροδόπης» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μουσικής «Νότα».

Ο κόσμος και τις τρεις ημέρες “αγκάλιασε” την προσπάθεια, αποδεικνύοντας με την παρουσία του έμπρακτα πως επιθυμεί το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός!

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ 8Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς “όλους όσους δούλεψαν και συνέβαλαν στο να παρουσιαστεί το άρτιο αποτέλεσμα του τριήμερου φεστιβάλ, τους εκπροσώπους των Συλλόγων που στήριξαν την προσπάθεια και τόνωσαν την ενδοπεριφερειακή συνείδηση, αλλά και τον κόσμο που με την παρουσία του έδειξε την “δίψα” για αντίστοιχες προσπάθειες”.

Επιπλέον ευχαρίστησε δημόσια τους υποστηρικτές του 1ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους –ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΜΘ στην Π.Ε. Ροδόπης, και συγκεκριμένα το ΚΤΕΛ Ροδόπης, το Cash & Carry Market ΛΑΓΑΚΗΣ Α.Ε., το κτήμα “Γέννημα Ψυχής”, την εταιρεία Παραγωγής Κρασιού Παναγιώτη Παπαβασιλείου “Apocalypsis”, την Οινοποιία Χρυσόστομου Κάρρου και τον Ζωγράφο Στάθη Γκεβρέκη, καθώς και όσους για το καλύτερο αποτέλεσμα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, δηλαδή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, το Δ’ Σώμα Στρατού, την 29η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ “ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ”, την ΧΧΙ ΤΘΤ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασκητών, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Απανταχού Πελαγιωτών, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Κρωβύλης, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Προσκυνητών, τον Σύλλογο Γυναικών Μαρωνείας “ΙΠΠΑΡΧΙΑ”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Σαπών και τον Σύλλογο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών “ΔΡΩ”.