Στην κατάμεστη από εκατοντάδες Έλληνες και φιλέλληνες, αίθουσα ΧΙΙ της UNESCO στο Παρίσι (7, Place de Fontenoy, Paris 7e), παρουσιάστηκε η Σαμοθράκη, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

paris 1Στην εκδήλωση που διήρκεσε δύο ώρες, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κ. Γιώργος Βέης, που επικεντρώθηκε στην υποψηφιότητα της Σαμοθράκης στο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα MAB/UNESCO, καθώς και η Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού του Παρισιού C.C.Hel. κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, που αναφέρθηκε στην υλοποίηση και την παρουσίαση της κινηματογραφικής παραγωγής του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού ”ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ” της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, καθώς και στο πρόγραμμα ”Μονοπάτια της Σαμοθράκης”, που πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, και αποτελεί μια ευκαιρία να χτιστούν οι σχέσεις του γαλλικού κοινού με τη Σαμοθράκη σε βάθος χρόνου.

Ο δε, Δήμαρχος της Σαμοθράκης, κ. Αθανάσιος Βίτσας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ταυτότητα του νησιού και των κατοίκων του.

Ακολούθησαν, η παρουσίαση του Αρχαιολόγου κ. Δημήτρη Μάτσα με θέμα «Η Σαμοθράκη από την προϊστορία μέχρι τα νεότερα χρόνια», και η προβολή της ταινίας «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» παρουσία και της δημιουργού της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες της ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι, καθώς και πολλοί Γάλλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που αγαπούν την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, το μέλος του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ν. Βασιλικού, η γνωστή αρχαιολόγος που ζει και εργάζεται στο Παρίσι Αλίκη Σαμαρά-Κάουφμαν.