Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την παντελή έλλειψη Κέντρων Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Μακεδονία και στη Θράκη, και το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται, τόσο για τις οικογένειες των βορειοελλαδιτών που έχουν παιδιά τα οποία υπηρετούν την πατρίδα μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, όσο και για το στράτευμα, εξαιτίας των υψηλών οδοιπορικών, κατέθεσαν δέκα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τη Μακεδονία και τη Θράκη, μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου.

Από τα δεκατρία κέντρα νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια, πέντε βρίσκονται στην Πελοπόννησο, πέντε στη Στερεά Ελλάδα, και από ένα στην Κρήτη, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε σύνολο 5.500 νεοσυλλέκτων της Γ΄/ΕΣΣΟ του 2015, το 90% των νέων στρατιωτών να συγκεντρωθεί στα Κέντρα Εκπαίδευσης της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, ενώ εκείνο των Γρεβενών υποδέχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο διακόσιους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι βορειοελλαδίτες θα υποχρεωθούν να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μέχρι να τελειώσει η βασική τους εκπαίδευση και να μετατεθούν στο στρατόπεδο όπου θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, ενώ οι οικογένειές τους θα κληθούν με τη σειρά τους να καλύψουν το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των μετακινήσεων.

Τούτων δοθέντων, οι βορειοελλαδίτες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν στον αρμόδιο Υπουργό τα ερωτήματα:

Α) Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας κέντρων νεοσυλλέκτων στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει από την Καστοριά μέχρι την Ορεστιάδα;

Β) Πόσοι ακριβώς είναι οι νεοσύλλεκτοι της Γ΄/ΕΣΣΟ του 2015 που κατάγονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, και σε ποια κέντρα νεοσυλλέκτων κατατάσσονται;

Την ερώτηση, πέραν του κ. Καράογλου, συνυπογράφουν οι Αν. Δημοσχάκης, Αλ. Κοντός, Δημ. Κυριαζίδης, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης, Έλ. Ράπτη, Γ. Γεωργαντάς, Τιμ. Κοψαχείλης, Ι. Αντωνιάδης.