???????????????????????????????Στο φιλόξενο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ την φετινή πανευρωπαϊκή, για 3η συνεχόμενη χρονιά, δραστηριότητα NOWweMOVE, που θα συγκεντρώσει δράσεις από διάφορες συλλογικότητες και όχι μόνο, την περίοδο 29 Σεπ έως 5 Οκτ 2014, σε όλη την Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός «μαζικού αθλητισμού».

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτών (EuropeanCivicForum) ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια (http://nowwemove.com) για να τονίσει την ανάγκη για «κίνηση» όλων των ανθρώπων το 2012, σαν μια 9ετή εκστρατεία 2012-2020. Το όραμα της εκστρατείας είναι: 100.000.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι ενεργώς αθλούμενοι μέχρι το 2020.

Η προσπάθεια το 2013 ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη συγκεντρώνοντας 1257 εκδηλώσεις περίπου ταυτόχρονα, σε 23 χώρες, από 600 περίπου συλλογικότητες, με 12.500 εθελοντές και 500.000 περίπου μεμονωμένους πολίτες.

Φέτος από 29 Σεπ έως 5 Οκτ η ISCA-InternationalSport& CultureAssociation, η ECF-EuropeanCyclists‘ Federationκαι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξούν να πετύχουν 2.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, από 35 χώρες, με 1000 συλλογικότητες, στην μεγαλύτερη δραστηριότητα άθλησης, ή έστω «κίνησης». Στην Ελλάδα τον συντονισμό ανέλαβε η ΚοινΣΕπ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, προσκαλώντας όλους να σχεδιάσουν και αν αναρτήσουν την πρόθεσή τους να οργανώσουν μια δραστηριότητα από 29 Σεπ έως 5 Οκτ 2014, στον ανοικτό πίνακα δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την MOVEWEEK και ενισχυόμενοι από την πρόκληση του ενδιαφέροντος όλων των συμπολιτών.

???????????????????????????????

Φορώντας το χαρακτηριστικό πορτοκαλί μπλουζάκι και το πρωτότυπο πλαστικό πορτοκαλί βραχιόλι, ο κ. Γιώργος Φαρφαράς (ΚοινΣΕπ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, http://www.greenwayscoop.gr/), έδωσε πολλά στοιχεία, για όσους θα ήθελαν να προσεγγίσουν πιο τεκμηριωμένα την ανάγκη για ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για κάποιας μορφής άθληση, άλλα και τα βήματα για συμμετοχή και υποστήριξη στην οργάνωση της δικιά τους «κίνησης».

Ετησίως, αποδίδονται στην έλλειψη άθλησης 600.000 περίπου θάνατοι, ενώ η οικονομική «αιμορραγία» αγγίζει τα 100.000.000.000 € άμεσου και έμμεσου κόστους. Τα περιθώρια είναι μεγάλα, καθόσον τα 2/3 των Ευρωπαίων δεν προσεγγίζουν τα επίπεδα σωματικής άσκησης που είναι αναγκαία για μια πιο υγιεινή ζωή. Στην Φιλανδία με το γνωστό κλίμα το 70% των Φιλανδών ασκείται στην ύπαιθρο, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 30%, όσων αθλούνται …

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρέστη ο κ. Τριαντάφυλλος Πετεινίδης,  ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Ορφανού (τ. αθλητή), ενώ διακρίναμε τον εκπρόσωπο του Δημάρχου κ. Ανδέα Καραδάκη, τον Δημ. Σύμβουλο Θεσ/νίκης κ. Χρήστο Βοζίκη, την Σύμβουλο 1ης Δημ. Κοινότητας Θεσ/νίκης κα Μπέκη Καράσο, τον Συντονιστή του ThessΔΙΚΤΥΟ κ. Αντώνη Καράγιωργα, την Συντονίστρια του ΔΙΚΤΥΟΥ  ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας κα Στέλλα Γκουδίνογλου, τον συντονιστή της υπό σύσταση Δομής Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας Κεν. Μακεδονίας-ΔΟΣΚΟΚΕΜ κ. Σάκη Τζάκρη, τον πρόεδρο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Μπάμπη Παπαϊωάννου και πολλούς εκπροσώπους συλλογικοτήτων.

Δ. Μιχ.