ΕΚΚΛ– “Πορεία προς τη Θέωση” / Της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας & Κομοτηνής.

“Υπήρξαν στην αρχαιότητα σοφοί, που είπαν: «Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι». Σε αυτήν την αρχή είχαν δει το κλειδί για μια αρμονική κοινωνική ζωή.

Ο Χριστός με τη διδασκαλία Του άνοιξε νέους ορίζοντες και έδωσε νέες διαστάσεις στον παλαιό τούτο κανόνα συμπεριφοράς: Αντί για το αρνητικό «μην κάνεις», τόνισε το θετικό: «Αυτό που θέλετε να κάνουν οι άλλοι σε σας, αυτό να κάνετε και ’σεις σ’ εκείνους».

Επιθυμείς οι άλλοι να σου δείχνουν κατανόηση; Δείξε τους πρώτα εσύ.

Θέλεις οι συνεργάτες σου να είναι ειλικρινείς και αληθινοί; Έτσι πρέπει να είσαι απέναντί τους πρώτος εσύ.

Ποθείς να κυριαρχήσει η δικαιοσύνη; Αγωνίσου και συ να είσαι δίκαιος στις συναλλαγές και γενικά στις ανθρώπινες σχέσεις σου.

Θέλεις όταν πέφτεις σε λάθος να σε συγχωρούν; Να συγχωρείς ολόψυχα.

Ποθείς να σε εξυπηρετούν, να σε αγαπούν; Βοήθα εσύ πρώτος, αγάπα όσο μπορείς πιο πολύ.

Συχνά οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας μπερδεύονται, φθάνουν σε δύσκολες, κρίσιμες φάσεις. Η καλύτερη μέθοδος για να λύνονται οι πολύπλοκοι κόμποι, παραμένει αυτό που είπε ο Χριστός: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως».

«Κι όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται;», μπορεί να πει κανείς. Μα δεν το κάνεις με τον όρο οτι ο άλλος θα συγκινηθεί. Κινείσαι εντελώς ελεύθερα∙ ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο άλλος. Μέτρο δεν είναι η αμφίδρομη συμπεριφορά, η ελπίδα οτι θα προσφέρω μεν, αλλά και θα πάρω. Μέτρο συγκρίσεως για τον Χριστιανό δεν είναι πως ενεργούν ή αντιδρούν οι άλλοι, αλλά τι ζητεί ο Θεός, τι κάνει Εκείνος.

μητροπολιτης-μαρωνειαςΗ μεταμόρφωση του ανθρώπου, η πορεία προς την αλλαγή, προς τη θέωση, στην οποία μας καλεί η Εκκλησία, δεν συνίσταται σε μια μυστικιστική φυγή σε ειδυλλιακά περιβάλλοντα, αλλά περνάει μέσα από τους σκονισμένους και γεμάτους αναθυμιάσεις πονηρίας και αχαριστίας δρόμους του καθημερινού βίου. Το πρόβλημα δεν είναι πως θα τους αποφύγουμε, αλλά πως μέσα σ’ αυτούς θα γινόμαστε «υιοί Υψίστου». Το βασικό, δε, μυστικό, γι’ αυτό το έργο, είναι ο λόγος του Χριστού «γίνεσθε ούν οικτίρμονες, καθώς καί ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί».

Έτσι, η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας γίνεται το ασκητήριό μας∙ ο στίβος για καλύτερες επιδόσεις. Κι αυτά που εκ πρώτης όψεως φαίνονται λυπηρά και σκληρά, μεταβάλλονται σε ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουμε τον προορισμό μας”.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, Β΄ Λουκά (Λουκά, κεφ. ΣΤ, εδάφ. 31-36)

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Είπεν ο Κύριος. Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως. Και ει αγαπάτε τους αγαπώντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί τους αγαπώντας αυτούς αγαπώσι. Και εάν αγαθοποιήτε τους αγαθοποιούνντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί το αυτό ποιούσι. Και εαν δανείζητε παρ᾿ ών ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ αμαρτωλοὶ αμαρτωλοίς δανείζουσιν, ίνα απολάβωσι τα ίσα. Πλην αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείτε και δανείζετε μηδέν απελπίζοντες, και έσται ο μισθός υμών πολύς, και έσεσθε υιοί Υψίστου, ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς. Γίνεσθε ουν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων οικτίρμων εστί.

Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος: «Ό,τι θέλετε να σας κάνουν (όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται) οι άνθρωποι, το ίδιο να κάνετε κι εσείς σ’ αυτούς. Εάν αγαπάτε μόνον εκείνους που σας αγαπούν, ποιο το όφελος, αφού και οι αμαρτωλοί αγαπάνε αυτούς που τους αγαπούν. Και αν ευεργετείτε αυτούς που σας ευεργετούν, ποιο το όφελος, αφού και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν; Και εάν δανείζετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε πως θα σας τα επιστρέψουν, ποια η ωφέλεια, αφού και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν, για να πάρουν πάλι τα δανεικά τους; Εσείς να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να τους ευεργετείτε και να τους δανείζετε, χωρίς να ελπίζετε πως θα σας τα επιστρέψουν και τότε ο μισθός σας θα είναι μεγάλος και θα είσθε υιοί του Υψίστου διότι και ο Θεός είναι οικτοίρμων σε δίκαιους και άδικους. Να ευσπλαχνίζεσθε, λοιπόν, τους άλλους ανθρώπους καθώς και ο Θεός σας ευσπλαχνίζεται».