Κάλεσμα προς τους πολίτες, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, και την αυτοδιοίκηση της ΑΜ-Θ, να εκφράσουν “σε κλίμα ενότητας την αντίθεσή τους και την απόρριψη των αξιώσεων της Eldorado Gold”, αλλά και να προσέλθουν “σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για να αναζητήσουμε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜ-Θ, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 13-14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, απευθύνει η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, “να δώσει οριστικό τέλος στην ομηρεία της περιοχής μας από τα εν λόγω συμφέροντα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο εκβιασμός της κυβέρνησης που επιχειρήθηκε από την Eldorado Gold για διακοπή των επιχειρηματικών της σχεδίων, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος, δεν συνάδει σε μια δημοκρατική χώρα, και εκθέτει όχι μόνο την εταιρεία αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη ΝΔ, που βιάστηκαν να υιοθετήσουν τις αιτιάσεις της.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, πέρα από τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, κάνει αναφορά και στο Πέραμα και τις Σάππες, ενώ είναι γνωστή στην εταιρεία η σαφής και κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξορυκτική της δραστηριότητα, και  ενώ είναι γνωστή η επιστημονικά τεκμηριωμένη απόρριψη των περιβαλλοντικών μελετών της. Η  εταιρεία επανέρχεται με εκβιαστικό τρόπο, προκαλώντας για άλλη μια φορά τα αισθήματα των πολιτών της περιοχής μας.

Ως Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Καλούμε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δώσει οριστικό τέλος στην ομηρεία της περιοχής μας από τα εν λόγω συμφέροντα, γιατί η εξόρυξη χρυσού όχι μόνο δεν συνάδει με ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας, αλλά λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματά της στον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, στους φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον της ΑΜ-Θ.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση, για να εκφράσουν σε κλίμα ενότητας την αντίθεσή τους και την απόρριψη των αξιώσεων της Eldorado Gold.

Τους καλούμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για να αναζητήσουμε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας.

Συζητήσεις που θα έχουν ως επιστέγασμα το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜ-Θ, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 13-14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή».