«Ένοιωσα χρέος ηθικό, πολιτικό, και κυρίως εθνικό, μετά από μια μακρά και συνεπή διαδρομή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αυτής της περιοχής, και μετά από πάρα πολλούς αγώνες που έχω κάνει από παιδί με τους συνεργάτες μου για τη Θράκη, να συγγράψω μια εργασία που αποτυπώνει εμπειρίες και βιώματα, πληροφορίες πολιτικές και επιστημονικές, χρήσιμες για κάποιον που δεν γνωρίζει την περιοχή μας, να την κατανοήσει, να νοιώσει τις ιδιαιτερότητές της και να διαπιστώσει και τις δυνατότητες της».

Με αυτά τα λόγια, ο τέως βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, προλόγισε την αναγγελία της παρουσίασης του βιβλίου του «Θράκη: το επόμενο βήμα…», στην Κομοτηνή – μετά την Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών-μουσουλμάνων, μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «πρόκειται για μια μελέτη που:

  • αποτυπώνει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη,
  • περιγράφει βιώματα και εμπειρίες από την περιοχή,
  • καταθέτει, με στοιχειοθέτηση, χαρακτηριστικά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που έχουμε οικοδομήσει χριστιανοί και μουσουλμάνοι τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, καθώς και βασικούς σταθμούς-στροφή στην ελληνική μειονοτική πολιτική,
  • δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική και να ασκήσει κριτική, να μλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, για πολιτικές συμπεριφορές στο εσωτερικό χώρας – π.χ. την περιφρόνηση της Αθήνας προς την περιοχή – αλλά και για συμπερφορές ξένων κέντρων έναντι της περιοχής, καταγγέλλοντας τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας, όποτε αυτή επιχειρήθηκε».

%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-2Εστιάζοντας ειδικότερα στο στοιχείο της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε εμφατικά: «Σε μια εποχή που γύρω μας τα πάντα αλλάζουν ραγδαία και απρόβλεπτα, που οι θρησκευτικοί φανατισμοί ή τα εθνικιστικά μίση διχάζουν τις κοινωνίες, η Θράκη έχει χρέος να αναδείξει αυτό που έχει οικοδομήσει εδώ και 42 χρόνια: μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία που δεν δέχεται ούτε την περιφρόνηση από το διοικητικό κέντρο ούτε τη στρεβλωτική παρέμβαση ξένων κέντρων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έχει λοιπόν σημασία, τώρα που σε άλλες περιοχές η διαφορετικότητα αποτελεί αιτία σύγκρουσης, να αναδείξουμε την περιοχή μας όπου η διαφορετικότητα αποτελεί αιτία σύνθεσης, συνεργασίας και προοπτικής».

Υπερκομματικός αγώνας ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής

Συγχρόνως, όπως υπογράμμισε, το βιβλίο «περιγράφει τις φυσικές και τις επίκτητες δυνατότητες της περιοχής να αναδειχθεί, να αναπτυχθεί, και να αποτελέσει πρότυπο εναλλακτικής-οικολογικής ανάπτυξης, προσπαθώντας να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές». Διότι όπως συμπλήρωσε, «έχουμε χρέος να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια σύγχρονη αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει την περιοχή να ξεφύγει από το τέλμα και να της ξαναδώσει έμπνευση, δυναμική και προοπτική, κάτι που έχουμε πολύ καιρό να το νοιώσουμε. Δυστυχώς η μελαγχολία που τα τελευταία χρόνια συσσώρευσε στην περιοχή η κρίση, η διαρροή, κυρίως νέων ανθρώπων, στο εξωτερικό λόγω της αυξημένης ανεργίας, που μεταβάλλει και τη δημογραφική ισορροπία της περιοχής, έχει στοιχίσει, και αν δεν έχει ακυρώσει, έχει παγώσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες». Το διαμορφούμενο τοπίο, συνέχισε, «πρέπει να αλλάξει», μόνο που «τώρα χρειάζεται περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο κουράγιο για να το πετύχει κανείς αυτό». Κι όχι μόνο αυτό. Όπως πρόσθεσε, «ένας τέτοιος αγώνας αναμφισβήτητα δεν μπορεί να είναι αγώνας ενός ατόμου ή ενός κόμματος μόνο, πρέπει να είναι αγώνας όλων, ανεξαρτήτως κομματικής, πολιτικής, θρησκευτικής ταυτότητας. Θα πρέπει να είναι ένας κοινός αγώνας που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στην περιοχή και θα δημιουργήσει αυτοπεποίθηση, δυναμική και προοπτική».

%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-24fΑναζήτηση συμμαχιών ανά την Ελλάδα και στους κόλπους της ομογένειας

Αναφορικά με την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Μελετίου-Αθανασίου Δημόπουλου, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «σηματοδότησε την ενίσχυση της φωνής μας, που κάθε φορά πέρα και πάνω από κόμματα επιδιώκει να προασπίσει τα συμφέροντα της περιοχής, να αναδείξει τις δυνατότητές της, και να απαντήσει σε όσους προσπαθούν να παραποιήσουν την εικόνα της και να δημιουργήσουν προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, κι επειδή εδώ κι έναν χρόνο στερούμαι βήματος βουλής να εντατικοποιήσω από εκεί την προσπάθειά μου, επέλεξα τον δρόμο της συγγραφής αυτής της μελέτης για να κάνω τα διεθνή ακροατήρια να μας ακούσουν, να μας προσέξουν, και να μπορέσουμε εκεί να βρούμε τις απαιτούμενες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που πλήττουν και τη δική μας περιοχή». Τούτων δοθέντων, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «βιβλίο-εργαλείο για να συνεχίσω τους αγώνες που έχω ξεκινήσει από παιδί, τους αγώνες που έχω δώσει εντός και εκτός βουλής, εντός και εκτός Ελλάδος». Τα 3.000 αντίτυπα του βιβλίου εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες, κάτι που για τον ίδιο σημαίνει πως «πέρα κι από τη Θράκη, υπάρχουν Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας που ενδιαφέρονται για τη Θράκη, ενδιαφέρονται  να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές της, και ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να στηρίξουν και την προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε εδώ και χρόνια εδώ στην περιοχή». Το επόμενο βήμα του «ταξιδιού» του βιβλίου, είναι να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, καθώς με τη βοήθεια και την υποστήριξη Ελλήνων χορηγών, μεταφράζεται στα αγγλικά και σε λίγους μήνες θα παρουσιαστεί σε ομογενειακές οργανώσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και όπου αλλού, γιατί όπως σημείωσε ο συγγραφέας, «πιστεύω ότι στους Έλληνες της διασποράς, στον οικουμενικό Ελληνισμό, θα μπορέσουμε να βρούμε ευήκοα ώτα για να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας».

Το δια ταύτα του βιβλίου: Αναγκαία η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Θράκης, η οποία κατά πληροφορίες βρίσκεται προ των πυλών

Ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που ο ίδιος έχει, η σχετική του πρόταση που υποβλήθηκε το 2015 με τη συνυπογραφή σαράντα βουλευτών και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αφενός έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ο οποίος τη μετέφερε και στον πρωθυπουργό, αφετέρου η κυβέρνηση έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τα κόμματα, και συνεπώς αναμένεται η ανταπόκριση των κομμάτων ώστε να προχωρήσει η σύσταση της επιτροπής. Κατά τη γνώμη του, «σε αυτή την επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της περιοχής – και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι – και όλα τα κόμματα, και ενδεχομένως και προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν».

%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-30-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf“Τα ξέρω καλά αυτά τα παιχνίδια”

Ερωτηθείς για τις ερμηνείες που τυγχάνουν οι αναφορές του περί υπερκομματικής δράσης και εθνικής συνεννόησης, σύμφωνα με τις οποίες το Καραμανλικό περιβάλλον στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, απάντησε: «Αυτά τα παιχνίδια της πολιτικής τα ξέρω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω και πως στήνονται, και γιατί στήνονται, και πως παίζονται. Όταν μιλάω για εθνική συνεννόηση στο θέμα της Θράκης, δεν κολλάω στα κομματικά και στα προσωπικά. Η κατάσταση επείγει. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, δεν εξαιρώ τους μουσουλμάνους, την κρισιμότητα και τη σημασία αυτής της περιοχής, που στο βιβλίο μου τη χαρακτηρίζω ως τον «νωτιαίο μυελό της Ελλάδος», διότι σε αυτήν την περιοχή διασταυρώνονται όλα τα διεθνή συμφέροντα, συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές θρησκείες, από εδώ διέρχονται βασικοί ενεργειακοί δρόμοι, βασικοί εμπορικοί δρόμοι, και έχει καταφέρει αυτή η περιοχή να χτίσει ένα μοντέλο που πραγματικά είναι βιώσιμο και είναι και παράδειγμα. Όταν λοιπόν μιλώ διακομματικά ή υπερκομματικά, μιλώ απόλυτα συνειδητά γιατί πιστεύω ότι στα εθνικά και στα βασικά αναπτυξιακά θέματα της χώρας και ιδιαίτερα μιας περιοχής σαν τη Θράκη, θα πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Και πιστεύω ότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ πρακτικά και στα πρακτικά μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Δεν είναι ανάγκη να μαλώνουμε σε όλα. Καλός πολιτικός δεν είναι αυτός που βρίζει καλά τον αντίπαλό του. Καλός πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία, να δώσει θετικό όραμα, να αθροίσει δυνάμεις και να επιδιώξει να πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

14591845_10153697507341685_6475962705939682682_nΠαρασκευή 21/10 η παρουσίαση στην Κομοτηνή

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα του Πρύτανη του ιδρύματος, Καθηγητή Αθανάσιου Καραμπίνη. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας, διεθνολόγος, ειδικός στα ελληνοτουρκικά θέματα κ. Άγγελος Συρίγος, και ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κοττάκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο γνωστός Κύπριος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος θα τραγουδήσει τραγούδια της Θράκης και της Κύπρου.