Μια σπουδαία για την Κομοτηνή συμφωνία επικυρώθηκε στη Μουφτεία Κομοτηνής, χάρη στην πρωτοβουλία της Παράταξης Πολιτών “Σπαρτακος”.

Ο μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή και ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Ροδόπης κ. Παναγιώτης Κροκίδας, συμφώνησαν να ξεκινήσει άμεσα η ψηφιοποίηση και η όποια αναγκαία συντήρηση του ιεροδικαστικού αρχείου.

Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό κοινωνικής ιστορίας που θα προσφέρει πλήθος γνώσεων για το παρελθόν της πόλης από το 1870 μέχρι και τις μέρες μας, πράγμα ανεκτίμητο για μια πόλη που οι πηγές της ιστορίας της πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σπανίζουν (ας όψεται η καταστροφική βουλγαρική Κατοχή).

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ LOGOΣε ανακοίνωσή του ο “Σπάρτακος” αναφέρει το “ιστορικό” που προηγήθηκε της συμφωνίας: “Είχαμε από πολλούς μήνες προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την αξιοποίηση του αρχείου για το οποίο καμμία ελληνική Αρχή ποτέ δεν είχε δείξει ενδιαφέρον, μάλλον όλοι αγνοούσαν και αυτήν την ύπαρξή του. Μιλήσαμε με πανεπιστημιακούς, με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, και φυσικά με τους ανθρώπους της ίδιας της Μουφτείας, για να καταλήξουμε τελικά στη χαρμόσυνη ημέρα”.

Εξάλλου, όπως σημείωνε και στη σχετική αλληλογραφία του με τους αρμόδιους ο επικεφαλής του “Σπάρτακου”, Κώστας Καραΐσκος, “έτσι θα ενταχθεί στα επίσημα τοπικά αρχεία και το μουσουλμανικό κομμάτι της κοινωνίας”.

Η συγκυρία ήταν εξαιρετικά ευτυχής, αφού ο Π. Κροκίδας που διευθύνει τα Γ.Α.Κ. στη Ροδόπη, είναι ένας άνθρωπος με πολλή όρεξη και αγάπη για τη δουλειά του, αλλά και με γνώση της οθωμανικής γραφής.

Τούτων δοθέντων, η Κομοτηνή πια εντάσσεται στο δίκτυο των λιγοστών εκείνων πόλεων (Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη), όπου ένα αρχείο οθωμανικών χρόνων φωτίζει το παρελθόν τους και ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για εργασίες και μελέτες στα σιγγίλια από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΔΠΘ (και όχι μόνο).

Ο “Σπάρτακος” εξαίρει ιδιαιτέρως τη στάση του μουφτή Κομοτηνής, σημειώνοντας: “Ο ξεχωριστός έπαινος αξίζει στον μουφτή κ. Μέτσο Τζεμαλή. Κατανοώντας τη σημασία της συνεργασίας με την εγκυρότερη (και κατ’ εξοχήν αρμόδια) κρατική υπηρεσία, όχι μόνο διέσωσε το αρχείο του από τη λήθη και τη φθορά, αλλά και το προσέφερε σε όλη την κοινωνία”.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο “Σπάρτακος”, υπογραμμίζει: “Τα δυο κομμάτια της τοπικής κοινωνίας έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη γνώση του παρελθόντος να έρθουν πιο κοντά”.