Κατά τη σημερινή ακρόαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής όπου παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η ανάπτυξη δεν πέρασε από αυτή την περιοχή;», διερωτήθηκε ο Βουλευτής και έδωσε τη δική απάντηση-εξήγηση: «Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος είναι ο κακός μας εαυτός. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων, και επειδή υπάρχει μια φιλήσυχη μειονότητα, οδήγησε κάποιους στο να δημιουργήσουν εσκεμμένα μια καχυποψία και φοβικά σύνδρομα. Κάποιοι πίστεψαν ότι με τη Θράκη μπορούν να κάνουν πολιτική και να καπηλευτούν τον πατριωτισμό». Ακόμη, ο κ. Ιλχάν, έθιξε το ζήτημα της αναγκαιότητας στήριξης της καπνοκαλλιέργειας, ενώ ζήτησε «περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Βουλευτή:

«Στηρίζω κατ’ αρχάς τα λεγόμενά σας κ. Περιφερειάρχη. Βλέπουμε όμως ότι κάποια πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας δυστυχώς έχουν εξελιχθεί σε μειονεκτήματα.

Είπατε ότι συνορεύουμε με την Τουρκία, με τη Βουλγαρία, είπατε για τον μεγάλο πλούτο των δύο λιμανιών, για την πολυπολιτισμικότητα, για τα μεγάλα μας προτερήματα, για το πανεπιστήμιο, για την καλύτερη, ίσως, βιομηχανική ζώνη που υπήρξε ποτέ σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης σημειώσατε ότι παρά ταύτα, δεν μπόρεσε τελικά να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας. Διαπιστώσατε ότι μετά το 2010 γίνονται κάποιες προσπάθειες τις οποίες και παρατηρούμε.

Όμως, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η ανάπτυξη δεν πέρασε από αυτή την περιοχή; Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος είναι ο κακός μας εαυτός. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων, και επειδή υπάρχει μια κατά τα άλλα φιλήσυχη μειονότητα και εκπροσωπείται σε όλα τα επίπεδα, οδήγησε κάποιους στο να δημιουργήσουν εσκεμμένα μια καχυποψία και φοβικά σύνδρομα. Κάποιοι πίστεψαν ότι με τη Θράκη μπορούν να κάνουν πολιτική και να καπηλευτούν τον πατριωτισμό.

Καταφέραμε κατά την ταπεινή μου άποψη να οδηγήσουμε αυτή την καταπληκτική Περιφέρεια σε αυτό το σημείο. Στον νομό Ροδόπης υπάρχει ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όλων των ομάδων του πληθυσμού. Η συμβολή της μειονότητας είναι καθοριστική στην ανάπτυξη και την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή μου. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα κ. Περιφερειάρχα, τα οποία και εσείς ο ίδιος τα επισημάνατε. Η μαθητική διαρροή είναι ακόμη στη Θράκη πολύ ψηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ντόπιοι δίνουμε καθαρά τη μάχη για την ανάπτυξη του τόπου μας ενωμένοι. Όταν όμως εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όταν ακούν τη λέξη «Θράκη», δυστυχώς δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη.

Θέλω να δώσετε περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση και στον αγροτικό τομέα. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη μονοκαλλιέργεια του καπνού; Το καταπληκτικό προϊόν που ακούει στο όνομα «μπασμάς», πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Συνεπώς, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για να διατηρηθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού προϊόντος της περιοχής μας; Πώς μπορούμε να αναδείξουμε, να προωθήσουμε, και να εντάξουμε στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας αυτό το προϊόν;

Σας ευχαριστώ πολύ».