Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλο, για την καθυστέρηση στη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από κοινού με τη συνάδελφό του από τη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Μάρκου και τον συνάδελφό του από τη Λάρισα Κωνσταντίνο Μπαργιώτα.

«Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων;

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, περιμένουν ακόμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της α’ δόσης του επιδόματος από τις 22 Απριλίου, όπως αναφέρουν στην παρέμβασή τους οι Βουλευτές, επισημαίνοντας πως ο αρμόδιος ΟΓΑ, επικαλούμενος την αποχή των φοροτεχνικών και τη μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, κατέβαλε το μισό ποσό των επιδομάτων αυτών, αλλά σε όλους τους δικαιούχους της περασμένης χρονιάς. Και αφού λοιπόν οι οικογένειες με παιδιά πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς το βοήθημα αυτό και περίμεναν την καταβολή και του υπολοίπου της α’ δόσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο ΟΓΑ σχεδιάζει να το καταβάλει μαζί με τη β’ δόση, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΗΕντύπωση επίσης προξενεί και η δικαιολογία του ΟΓΑ ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους προκαταβολή 8 εκ. ευρώ, μεταθέτοντας στους νόμιμούς δικαιούχους τις συνέπειες της δικής του αδυναμίας να αναζητήσει και να εισπράξει το ποσό αυτό, καταβάλλοντας βέβαια με τη σειρά του, έστω και το 50%, σε πιθανούς μη δικαιούχους, στη λογική προφανώς της «εξίσωσης προς τα κάτω».

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οικογένειες με λιγότερα από τρία παιδιά που έλαβαν «κουτσουρεμένο» το οικογενειακό επίδομα, επιβαρύνονται και με την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ ετοιμάζεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών που θα συμπεριλαμβάνει και τα κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι Βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πότε πρόκειται να καταβληθεί το υπόλοιπο της α’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, αν τα οικογενειακά επιδόματα θα συμπεριληφθούν στις δαπάνες που θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής, και αν έχουν εισπραχθεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ζητούν να μάθουν και ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις συνθέτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης στήριξης της οικογένειας, εκτός από περικοπές και καθυστερήσεις.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών περιμένουν ακόμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της α’ τριμηνιαίας δόσης του επιδόματος από τις 22 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο ΟΓΑ, επικαλούμενος την αποχή των φοροτεχνικών και την μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS που είχαν ως αποτέλεσμα να υποβληθεί μικρός αριθμός αιτήσεων Α21, λόγοι που προφανώς δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των οικογενειών, κατέβαλε το μισό ποσό των επιδομάτων αυτών αλλά σε όλους τους δικαιούχους της περασμένης χρονιάς.

Αφού, λοιπόν, οι οικογένειες με παιδιά πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς το βοήθημα αυτό (που ανέρχεται στα 13 – 160 ευρώ το μήνα για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και στα 125 – 327 ευρώ το μήνα για το τριτεκνικό/πολυτεκνικό) και περίμεναν την καταβολή και του υπολοίπου της α’ δόσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο ΟΓΑ σχεδιάζει να το καταβάλει μαζί με τη β’ δόση δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Εντύπωση προξενεί και η δικαιολογία του ΟΓΑ ότι, τα προηγούμενα δύο χρόνια καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους προκαταβολή 8 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ο ΟΓΑ μεταθέτει τις συνέπειες της δικής του αδυναμίας να αναζητήσει και να εισπράξει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους νόμιμους δικαιούχους του επιδόματος, καταβάλοντας βέβαια με τη σειρά του έστω και το 50% της α’ δόσης σε πιθανούς μη δικαιούχους στη λογική, προφανώς, της «εξίσωσης προς τα κάτω».

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οικογένειες με λιγότερα από τρία παιδιά που έλαβαν «κουτσουρεμένο» το οικογενειακό επίδομα, επιβαρύνονται και με την προσφάτως ψηφισθείσα μείωση του αφορολόγητου ορίου και της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου ενώ ετοιμάζεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών, που θα συμπεριλαμβάνει και τα κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πότε πρόκειται να καταβληθεί το υπόλοιπο της α’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων; Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι η καταβολή θα γίνει μαζί με τη δεύτερη δόση δηλαδή στα τέλη Ιουλίου;

2) Έχουν δεσμευθεί οι σχετικοί πόροι που απαιτούνται για την ολοσχερή καταβολή του υπολοίπου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων; Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τα οικογενειακά επιδόματα στις δαπάνες που θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής;

3) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την είσπραξη των 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους, τι ποσό έχει ανακτηθεί και που αναμένεται να διατεθεί αυτό;

4) Πέρα από καθυστερήσεις και περικοπές, ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις συνθέτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης στήριξης της οικογένειας;».