Η … “απόσπαση” του ασθενοφόρου του Κέντρου στην Κομοτηνή παρά την ύπαρξη δύο διαθέσιμων οδηγών, η “αφαίμαξη” του στελεχιακού δυναμικού του σε άλλες υπηρεσίες, και ο πεπαλαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός του που χρονολογείται από την ίδρυση της Μονάδας το … 1987 (!), συνθέτουν την εικόνα του παραμελημένου Κέντρου Υγείας της ευαίσθητης ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Ροδόπης, που αντιμετωπίζει 40.000 περιστατικά κατοίκων και τουριστών ετησίως!

Ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία την καλεί να σκύψει στα προβλήματα που ταλανίζουν και αντικειμενικά υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαπών, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Το κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Σαπών μεταφέρθηκε στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας Σαπών δεν έχει καν όχημα, ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Πλέον το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ της Κομοτηνής το οποίο απέχει 29 χιλιόμετρα, κι έτσι και οι οδηγοί του Κέντρου απασχολούνται στο ΕΚΑΒ. Το Κέντρο Υγείας Σαπών αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, έναν οδοντίατρο, μία μαία, δύο βοηθούς παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο, και μία βοηθό στο ακτινολογικό. Τυπικά το Κέντρο Υγείας θεωρείται πλήρες στη στελέχωση του, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμής του είναι αποσπασμένη στο νοσοκομείο της Ροδόπης. Πρόκειται για οκτώ άτομα ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που βοηθούν το νοσοκομείο αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Σαπών με δυσάρεστες συνέπειες στις εφημερίες και στην ομαλή ροή της λειτουργίας της Μονάδας. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από τη δημιουργία του Κέντρου, το 1987, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλα τα μηχανήματα, είτε με συνεχόμενες βλάβες είτε με συντηρήσεις που δεν πραγματοποιούνται. Τα μηχανήματα πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο Υγείας, καθώς οι βλάβες είναι συχνές και ενδεχόμενη συντήρηση καθυστερεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 40.000 περιστατικά, καλύπτοντας τον μισό νομό Ροδόπης, γεγονός που καταδεικνύει και τον φόρτο εργασίας της Μονάδας. Πριν από έναν χρόνο, με Ερώτηση μας η οποία όμως δεν απαντήθηκε ποτέ εκ μέρους σας, είχαμε καταθέσει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαχρονική συνολική υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, το οποίο σήμερα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ολόκληρης της ανατολικής Ροδόπης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών ζητούσε από τον υπουργό Υγείας την άμεση ίδρυση και λειτουργία στις Σάπες βάσης του ΕΚΑΒ που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με την επιστροφή του ασθενοφόρου που το Κέντρο Υγείας διαθέτει και το οποίο δεν έχει έρθει ποτέ στην έδρα του. Με το ίδιο ομόφωνο ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών ζητούσε επίσης την άμεση επιστροφή στο Κέντρο Υγείας Σαπών όλων εκείνων των υπαλλήλων του, που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό), αλλά και την αναπλήρωση όλων όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό. Τέλος, απαιτείται η ενίσχυση σε διαρκή βάση όλων των δομών υγείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, τόσο των δημοτών όσο και όσων επισκέπτονται τον Δήμο κατά τους θερινούς μήνες.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να λάβετε πρωτοβουλίες:

Α) Για την επιστροφή του ασθενοφόρου που τόσο χρήσιμο και απαραίτητο είναι για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών σε έναν τόσο μεγάλο και ιστορικό Δήμο όπως είναι ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών;

Β) Για την Ίδρυση και Λειτουργία βάσης ΕΚΑΒ στις Σάπες;

Γ) Για την επιστροφή των υπαλλήλων του Κ.Υ. Σαπών που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες αλλά και την αναπλήρωση όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό;

Δ) Για την ενίσχυση σε διαρκή βάση όλων των δομών υγείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής;».