Όλο το ιστορικό των παρεμβάσεων του Βουλευτή.

Μια ακόμη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αίτημα για ενίσχυση των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, μετά και τις πρόσφατες σχετικές αναφορές του αρμόδιου Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου από την Καβάλα.

Είναι γνωστό ότι η ενίσχυση των  καπνοπαραγωγών της Θράκης αποτέλεσε από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, βασική πολιτική του προτεραιότητα, η οποία εκφράστηκε με πλούσια παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου στο επίπεδο των ερωτήσεων-επερωτήσεων, αναφορών και ομιλιών στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής, και η οποία έφτασε μέχρι και την κατάθεση Ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανταλλαγή επιστολών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν καθώς και επίσκεψη στις Βρυξέλλες και συναντήσεις με τους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους.

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλοτε εκώφευσε στις εκκλήσεις μας, άλλοτε μας χλεύασε και άλλοτε απάντησε με υπεκφυγές. Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκεπτόμενος το Μουσείο Καπνού της Καβάλας, δήλωσε ότι πρόκειται να επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους ο καπνός ως προϊόν, και η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών περιοχών με παράδοση στην καλλιέργεια», δηλώνει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, και συμπληρώνει: «Μετά και από αυτήν την – έστω – καθυστερημένη παραδοχή της πολιτικής τους αμέλειας επί του συγκεκριμένου θέματος που αφορά τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας καπνοπαραγωγών, εμείς επανερχόμαστε με κατάθεση νέας κοινοβουλευτικής ερώτησης, με την οποία ζητούμε από τον Υπουργό να εξειδικεύσει τα μέτρα ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών για τα οποία έκανε λόγο στην Καβάλα».

Το κείμενο της νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δηλώσατε ότι: «Ο στόχος μας είναι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, χωρίς να θίξουμε τα δικαιώματα ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη και ζουν από αυτά, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της στήριξης του καπνού για περιοχές όπου υπάρχει διαπιστωμένα ζήτηση για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας. Ήδη ο χώρος της καπνοκαλλιέργειας αποκτά ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα, εκτός από τις συμβολαιακές συνεργασίες που γίνονται από μεγάλες εταιρείες, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για επαναφορά της καπνοκαλλιέργειας».

Με δεδομένο ότι: ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτους μας, δίνει θέσεις εργασίας και ειδικά ο καπνός ανατολικού τύπου (Μπασμάς) που καλλιεργείται στην Θράκη, αποτελεί μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως.

Με δεδομένο ότι: η καλλιέργεια του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος   πρέπει να διατηρηθεί ως στοιχείο αναπόσπαστο της τοπικής οικονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Θράκης, την ίδια στιγμή που μόνο στο νομό Ροδόπης συνεχίζουν να απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την καπνοκαλλιέργεια περίπου 30.000 μέλη αγροτικών οικογενειών.

Με δεδομένο ότι: η πρόταση που έγινε στην προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ έδινε τη δυνατότητα στις χώρες-μέλη να προσδιορίσουν τις ενισχύσεις που θέλουν αγρονομικά και οικονομικά στη βάση ενός 5% του συνολικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να δώσει η χώρα-μέλος σε εκείνες τις περιοχές που κρίνει ότι έχασαν από την ανισοκατανομή.

Με δεδομένο ότι: τα κράτη- μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του κανονισμού με αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Μετά τη δήλωσή σας ότι σκοπεύετε να επαναφέρετε στο προσκήνιο το ζήτημα της στήριξης του καπνού για περιοχές όπου υπάρχει διαπιστωμένα ζήτηση για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι το θέμα αυτό είχε εκ μέρους σας έως τώρα αμεληθεί.

Ερωτάσθε:

Α) Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να ενισχύσετε τους καπνοκαλλιεργητές της Θράκης;

Β) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προς αυτή την κατεύθυνση, ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα εκπονήσετε και με ποια συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης αυτές θα εξειδικευθούν, προκειμένου οι καπνοκαλλιεργητές της Θράκης να πάψουν να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής τους εξαθλίωσης και της εγκατάλειψης της γης τους;».  

Δείτε όλο το ιστορικό των παρεμβάσεων του Ιλχάν Αχμέτ: