Ιλχάν Αχμέτ προς ηγεσία ΥΠΑΑΤ, με «σύμμαχο» τον Phil Hogan: «Στηρίξτε τώρα τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης»!

Ο Βουλευτής Ροδόπης απέσπασε τη δέσμευση του Ευρωπαίου αξιωματούχου για «στήριξη του καπνού παρά την αντίδραση των αντικαπνικών λόμπι των Βρυξελλών»!
%cf%87%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b9%ce%bb%cf%87%ce%b1%ce%bd-2-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

Ο Βουλευτής Ροδόπης απέσπασε τη δέσμευση του Ευρωπαίου αξιωματούχου για «στήριξη του καπνού παρά την αντίδραση των αντικαπνικών λόμπι των Βρυξελλών», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.   

Στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου προσκεκλημένος ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Phil Hogan, μίλησε ως αγορητής, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

%ce%b9%ce%bb%cf%87%ce%b1%ce%bd-%cf%87%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bd-1Ο Βουλευτής αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο τη σημερινή εικόνα της ελληνικής γεωργίας, των προβλημάτων και των προοπτικών της, ενώ παράλληλα στάθηκε σε θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, για τη Φέτα, το Γιαούρτι, τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις, και τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ για τη χρηματοδότηση των νέων αγροτών και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές.

Το ζήτημα των ενισχύσεων στον καπνό αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης, αφού πρόσφατα μετά από επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με ομάδα καπνοπαραγωγών από τη Ροδόπη, κατατέθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο για τον αποκλεισμό του καπνού από τις χρηματοδοτήσεις του Β΄ Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, παρέδωσε στον κ. Hogan ενημερωτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα για τα αναπτυξιακά θέματα του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με έμφαση στα ζητήματα των καπνών ανατολικού τύπου της ποικιλίας του Μπασμά που καλλιεργούνται στη Θράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Hogan στην απάντησή του προς τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, τόνισε επί λέξει: «Παρά το ότι υπάρχει αντικαπνιστικό λόμπι στην Ευρώπη, υποστηρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρέπει να ξεριζωθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και να κρατηθούν οι αγρότες στην ύπαιθρο. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζουμε τον καπνό και θα στηρίξουμε το προϊόν στο νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί με τη νέα ΚΑΠ» (ανάλογη ήταν η απάντησή του και στην Ερώτηση του κ. Μίλτου Κύρκου).

Τούτων δοθέντων, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ (του οποίου η σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει αναπάντητη), κάλεσε ξανά την ηγεσία του Υπουργείου να αξιολογήσει άμεσα τις θετικές απαντήσεις του κ. Hogan για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, παρά τα αντικαπνιστικά λόμπι που υπάρχουν διαμορφωμένα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, και να εκπονηθούν πολιτικές που θα υλοποιούν αυτή τη δυνατότητα.   

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ:

«Καλώ την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης».

Αξιότιμε κύριε Επίτροπε Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ε.Ε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

  • Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Ελλάδα δεν έχει μέχρι και σήμερα επιλύσει πολλά διαρθρωτικά του προβλήματα.
  • Η κτηνοτροφική παραγωγή αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό της συνολικής γεωργικής παραγωγής.
  • Οι αποδόσεις στη γεωργία, κατά στρέμμα ανά απασχολούμενο, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αδυναμίες αυτές οφείλονται στην ανεπάρκεια των γεωργικών πόρων, την ανεπαρκή οργανωτική διάρθρωση της γεωργίας, τον ανεπαρκή εκσυγχρονισμό των χρησιμοποιούμενων μέσων και παραγωγής.

  • Όλο το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο, οι γεωργικές υπηρεσίες, οι οργανισμοί, η γεωργική εκπαίδευση, η έρευνα, η εμπορεία των γεωργικών υπηρεσιών ήταν ανεπαρκής και από την «εισβολή» της κρίσης και μετά, κατάληξε να είναι ανήμπορη!

Κυρίες και κύριοι.

Η επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης και την εφαρμογή των Μνημονίων υπήρξε δραματική:

  • αύξηση φορολογικών συντελεστών,
  • αύξηση ασφαλιστικών εισφορών,
  • κατάργηση αγροτικού πετρελαίου,
  • αιφνιδιαστικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει άμεσα το εισόδημα και το βιοπορισμό των ελλήνων αγροτών.

Μπορεί, λοιπόν κύριε Hogan, η νέα ΚΑΠ να συμβάλει στη δύσκολη αυτή προσαρμογή για τους Έλληνες αγρότες;   

Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας συνδέονται άμεσα με την εξυγίανση του τομέα και την εκταμίευση κοινοτικών πόρων.

Αυτό συνεπάγεται την άμεση αναμόρφωση του προγράμματος 2014-2020 στην μορφή ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι, οι αρμοδιότητες και οι προβλεπόμενες δράσεις και θα είναι δεσμευτικές οι ημερομηνίες προκήρυξης και πληρωμής των προγραμμάτων.

Θα επιθυμούσα να ζητήσω από ΕΣΑΣ κύριε Hogan την εξειδίκευση και περισσότερα στοιχεία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ:

Α) ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

 Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να σταθώ σε ορισμένα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν ελληνικά προϊόντα άμεσου ενδιαφέροντος

ΦΕΤΑ:

Η συμφωνία με τον Καναδά, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική φέτα ΠΟΠ (ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ).

Παρόλο που έχουν εισαχθεί κάποιες συμπληρωματικές ρυθμίσεις κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, παραμένει ασαφές κατά πόσο προστατεύεται ικανοποιητικά η ιδιαιτερότητα της προέλευσης της ελληνικής φέτας αλλά και η επαρκής διάκριση από άλλα λευκά τυριά καναδικής παραγωγής, ιδίως όσα κυκλοφορούσαν ως φέτα πριν από τον Οκτώβριο του 2013.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ:

Ζητούμε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για όλα τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, από τους κακούς επαγγελματίες.

Η Ελλάδα δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την βούληση να προσφύγει δικαστικώς, αν η Τσεχία επιμείνει στην χρήση του εμπορικού σήματος για το ελληνικό γιαούρτι.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ:

Σε πρόσφατη απάντησή σας σε Έλληνα ευρωβουλευτή δηλώσατε ότι δεν βλέπετε να δίνεται ικανοποιητική λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εξισωτική αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών.

Είπατε συγκεκριμένα:

«Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργεί βάσει επιμερισμένης διαχείρισης.

Ειδικές πτυχές της υλοποίησης του προγράμματος, όπως η εξασφάλιση ότι οι πληρωμές προς τους δικαιούχους πραγματοποιούνται πλήρως και εγκαίρως, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού οργανισμού πληρωμών, ο οποίος οφείλει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις».

Διερωτώμαι αν αυτά σημαίνουν έμμεση επίρριψη ευθυνών στην σημερινή κυβέρνηση.   

ΚΑΠΝΟΣ:

Όπως σας είναι γνωστό κ. Hogan μετά από μία πρόσφατη επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής κ. Κύρκος κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον αποκλεισμό του καπνού από τα προϊόντα που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, γεγονός που επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην κοινωνική ισορροπία και ευημερία εκτεταμένων περιοχών της Θράκης και ειδικά της περιφερειακή ενότητας Ροδόπης.

Στην απάντηση που δώσατε πρόσφατα υπογραμμίζετε ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού».

Επίσης, ότι «ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη  επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή σας η απάντηση, γεννά ελπίδες και προσδοκίες σε χιλιάδες παραγωγούς της Θράκης καθώς και σε όλους τους παραγωγούς που καλλιεργούν καπνά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απάντηση σας για την ενίσχυση του εισοδήματος τους και την βιωσιμότητα μιας καλλιέργειας που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.  

Παράλληλα, ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας όπου προσφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του  κράτος μας, δίνει θέσεις εργασίας  και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στην Θράκη, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως είναι ένα αγροτικό προϊόν που έχει όνομα προελεύσεις στην παγκόσμια αγορά ως « Μπασμά Θράκης»    

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και πρωτίστως η κυβέρνηση, ώστε η καλλιέργεια του παραδοσιακού αυτού αγροτικού προϊόντος   Μπασμά να διατηρηθεί ως στοιχείο αναπόσπαστο της τοπικής οικονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Θράκης.

Κύριοι υπουργέ της Γεωργίας, κύριε αναπληρωτή υπουργέ,

Σας  καλώ να προχωρήσετε σήμερα από εδώ όπου είσαστε παρόντες, στην στήριξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης, όπως ακριβώς σας υπαγόρευσε κατά την ομιλία του ο επίτροπος κύριος Hogan.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood