Κατατέθηκε σήμερα η 2.687/17-1/2018 κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής του υπεσχημένου εφ άπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ στις μονάδες της ΒΙΠΕ Κομοτηνής. 


Ο Βουλευτής ζητά διευκρινήσεις για τον όρο περί ύπαρξης εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ των πιο πάνω πρώην εργαζομένων κατά την ημέρα δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ ως προαπαιτούμενο για την καταβολή του βοηθήματος, καθώς και πληροφορίες για την πορεία των υποθέσεων ΕΝΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ που αφορούν εκατοντάδες εργαζομένους στη Ροδόπη.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο Ιλχάν Αχμέτ περιλαμβάνει αυτούσιο απόσπασμα από την ομιλία της κ. Αχτσιόγλου στην Κομοτηνή τον Νοέμβριο, όπου έχει καταγραφεί η δέσμευσή της για την καταβολή του βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους εργαζομένους ΕΝΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ.

Η Ερώτηση του Βουλευτή:

«Κυρία Υπουργέ.

Τον Νοέμβριο του 2017, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΑΜ-Θ, είπατε για τους πρώην εργαζομένους των μονάδων της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ που λειτουργούσαν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής: «Στην ΠΑΜ-Θ υπάρχουν εμβληματικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτώχευσαν τα προηγούμενα χρόνια αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Πρόκειται για περιπτώσεις που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση έδειξε τη μέριμνά της, και αλλού έχουμε καταφέρει και έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλού χρειάζεται ακόμη δουλειά και από μας και συνέργεια με τους τοπικούς φορείς. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΕΝΚΛΩ, επίσης περίπτωσης μιας εμβληματικής επιχείρησης που πτώχευσε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το επιχειρηματικό πλάνο, το επιχειρηματικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι εργαζόμενοι, και δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις αμαρτίες άλλων και την ολιγωρία προηγούμενων κυβερνήσεων. Η περίπτωση της ΣΕΛΜΑΝ, επίσης μια πολύ εμβληματική περίπτωση που επίσης πτώχευσε το 2013, επίσης μια περίπτωση που ο εξοπλισμός της είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να επαναλειτουργήσει. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί ένας επενδυτής. Ωστόσο, επειδή κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά πιεστικές, δρομολογούμε τόσο για τους πρώην εργαζόμενους της ΣΕΛΜΑΝ όσο και για τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, τη χορήγηση του εφ άπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε ερευνήσει το τελευταίο διάστημα εντατικά και το έχουμε δρομολογήσει με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το βοήθημα των 1.000 ευρώ ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης για να στηρίξει ακριβώς τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί εντονότερα την περίοδο της κρίσης, ενεργοποιήθηκε από τη δικιά μας κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπως ξέρετε μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας, αλλά νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι κατανοούμε τις πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά».

Όμως, παρά τις ρητές και κατηγορηματικές σας αυτές δεσμεύσεις, οι πρώην εργαζόμενοι των δύο αυτών «εμβληματικών επιχειρήσεων», έκαναν γιορτές χωρίς να πάρουν το εφ άπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ, και ενώ ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και οι βιοτικές τους ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές.

Μάλιστα, πρόσφατα οι εργαζόμενοι, ενημερώθηκαν με έγγραφο του υπουργείου σας, ότι το έκτακτο βοήθημα θα αφορά μόνο όσους θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ! Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μια παροδική απασχόληση για έναν εργαζόμενο την προηγούμενη δημοσίευσης του ΦΕΚ, μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια ανεργίας ως απολυμένος αυτών των εργοστασίων, και ενώ παραμένει εργασιακά ενεργός, τον αποκλείει αυτομάτως του εφ άπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και το σχετικό ΦΕΚ για την καταβολή του βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ και της ΣΕΛΜΑΝ για τις μονάδες της ΒΙΠΕ Κομοτηνής;

Β) Σκέφτεστε να τροποποιήσετε ή και να εξαλείψετε τον ανελαστικό επί της ουσίας όρο της μη απόδοσης του εφ άπαξ βοηθήματος στους συγκεκριμένους πρώην εργαζομένους σε περίπτωση που την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ δεν θα είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ;

Γ) Υπάρχουν εξελίξεις για τις οποίες μπορείτε να μας διαφωτίσετε περαιτέρω, μετά τα όσα είπατε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, που να αφορούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει εκπονηθεί για την πρώην ΕΝΚΛΩ αλλά και εξεύρεσης επενδυτή για τη ΣΕΛΜΑΝ, προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους;».