Ο Βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

“Κυβερνητικά ευχολόγια”, χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, τις απαντήσεις των κ.κ. Χαρίτση και Ξενογιαννακοπούλου, στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου επτά βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – μεταξύ αυτών και ο ίδιος – για την αναβάθμιση και διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανάπηρους και ηλικιωμένους όπως είναι το “Βοήθεια Στο Σπίτι” και τα ΚΗΦΗ που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ.

Η απάντηση του κ. Χαρίτση:

Η απάντηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου:

Ο βουλευτής Ροδόπης, κάνει λόγο για “ασαφείς και αόριστες απαντήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων”.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε, τονίζει:

“Όπως είναι γνωστό, από τις 4 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή επτά βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο την αναβάθμιση και διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανάπηρους και ηλικιωμένους, όπως είναι το “Βοήθεια στο Σπίτι” και τα ΚΗΦΗ που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση και μόνιμη λειτουργία τους, με την ένταξή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Οι εννιά άξονες της πρότασης για την οποία κλήθηκε να πάρει θέση η κυβέρνηση, αφορούν:
1) την οργανική ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των ΚΗΦΗ στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με ενιαίο συντονισμό ανά Δήμο.
2) τη μόνιμη εργασιακή σχέση για όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων που έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και έχουν αξιολογηθεί και τυπικά και ουσιαστικά στην πράξη.
3) την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων.
4) την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την πλήρη υποστήριξη των υπό φροντίδα συνανθρώπων μας.
5) τη συμπλήρωση του ανθρώπινου δυναμικού με απαραίτητες ειδικότητες ώστε να λειτουργήσει πλήρως το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και το θεσμοθετημένο με τον νόμο 4199/13 πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία».
6) την αναμόρφωση των κριτηρίων για την ένταξη όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη φροντίδας.
7) τη διαμόρφωση διοικητικής μονάδας «Βοήθειας στο Σπίτι» στο Υπουργείο με σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
8) την αξιοποίηση καταρτισμένων εθελοντών για την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών.
9) τη λειτουργική σύνδεση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Στις απαντήσεις που λάβαμε από τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Χαρίτση, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ξενογιαννακοπούλου, αναλύεται μόνο η διάσταση του εργασιακού ζητήματος των απασχολουμένων με την προσωρινή λύση της παράτασης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έως τις 31-12-2019, γεγονός που εξασφαλίζει έως τότε και τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Όμως, παρά τα ευχολόγια και την προσφιλή για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αναδρομή στο παρελθόν, ο υπουργός Εσωτερικών δεν απαντά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες επισημάνσεις της ερώτησής μας, προτιμώντας να τα παραπέμψει όλα στο αδιόρατο μέλλον, ενώ ήδη διανύουμε προεκλογική χρονιά, καθώς και στην υπόσχεση του πρωθυπουργού για προσλήψεις στις δομές κοινωνικής φροντίδας.
Ειδικότερα, οι ερωτώμενοι υπουργοί, δεν απαντούν:
1) αν προτίθενται να υιοθετήσουν την πρόταση μας με τα εννέα παραπάνω σημεία για την αναβάθμιση και μόνιμη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και την ενεργοποίηση του προγράμματος «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» που έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4199/13.
2) αν προτίθενται να διασφαλίσουν μόνιμη εργασιακή σχέση για τους νυν εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με τις απαραίτητες ειδικότητες,
3) ποιες είναι οι προθέσεις τους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ.
4) αν έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και να εντάξουν στον προϋπολογισμό τα απαραίτητα κονδύλια.
5) αν προτίθενται να απευθυνθούν σε ιδρύματα όπως π.χ. το «Σταύρος Νιάρχος» για χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου των αυτοκινήτων και της προμήθειας του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Εμείς ως “Κίνημα Αλλαγής” που πρωτοστατήσαμε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία αυτού του εμβληματικού προγράμματος που θεσπίστηκε στο πλαίσιο Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, και με δεδομένη την επιτυχή, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λειτουργία του είκοσι χρόνια τώρα, αλλά και του προγράμματος των ΚΗΦΗ που λειτουργούν δεκαέξι χρόνια, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την ολοκληρωμένη λειτουργία τους που αποτελεί εγγύηση κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.