“Το νεότευκτο κτίριο της Δ.Ο.Υ. Σαπών που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, παραμένει αναξιοποίητο, έρμαιο των καιρικών συνθηκών και της πολυετούς λειτουργικής του αδράνειας, εκτεθειμένο σε κάθε λογής κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάλειψή του”.  


Κοινοβουλευτική ερώτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών και την ενεργοποίηση της ρήτρας επαναφοράς του οικοπέδου και του κτιρίου στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ.

“O tempora o mores” 

Σε δήλωσή του μάλιστα ο Ιλχάν Αχμέτ, υπενθυμίζει την ανακοίνωση-καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης το 2012 για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών από την τότε κυβέρνηση, η οποία κατέληγε ως εξής: Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι η θέση του είναι υπέρ της διατήρησης της Δ.Ο.Υ. Σαπών, ώστε οι πολίτες της περιοχής να μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν και να μην χρειάζονται να κάνουν χιλιόμετρα και για την πλέον απλή υπόθεσή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλούμε και τους πολίτες της περιοχής να αντιδράσουν ακόμη πιο αποφασιστικά ώστε να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη. Δηλώνουμε ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη του κόμματος μας”.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης του Ιλχάν Αχμέτ:

“Με την υπ’ αριθμ. 24/25-2-97 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών, παραχωρήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Σαπών για την κάλυψη των αναγκών της επαρχίας Σαπών.

Στην ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται σαφώς στην έκτη παράγραφο του αποφασιστικού, πως «εάν μεταβληθεί η χρήση του παραχωρούμενου κτήματος οποτεδήποτε, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθούν οι σκοποί για τους οποίους έγινε η δωρεά, ή εξαιτίας άλλου λόγου πάψει η λειτουργία του, η κυριότητα επανέρχεται αυτοδικαίως στον Δήμο».

Με την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου Δ6Α 1130258 ΕΞ 2012 του Υπουργού Οικονομικών, ανεστάλη από την 1η Οκτωβρίου 2012 και για αόριστο χρονικό διάστημα η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Σαπών, οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρθηκαν καθ’ ύλην και τα τόπον στη Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής.

Έκτοτε, και μετά πάροδο πέντε ετών, το νεότευκτο κτίριο της Δ.Ο.Υ. Σαπών που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και κείται επί οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου Σαπών, παραμένει κλειστό, αναξιοποίητο, έρμαιο των καιρικών συνθηκών και της πολυετούς λειτουργικής του αδράνειας, εκτεθειμένο σε κάθε λογής κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάλειψή του.

Με την 130/2014 ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας- Σαπών, παρείχε την εξουσιοδότησή του προς τον Δήμαρχο του Δήμου  Μαρωνείας- Σαπών για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για να επανέλθει το κτίριο της τέως Δ.Ο.Υ. Σαπών στην κυριότητα του Δήμου.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν μέχρι και σήμερα, οι επίμονες και εύλογες παραστάσεις και αιτιάσεις των εκπροσώπων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, προσκρούουν στην άρνηση για την επιστροφή της κυριότητας της συγκεκριμένης έκτασης και του κτιρίου στον δωρητή, που δεν είναι άλλος από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών ως διοικητική συνέχεια του τότε Δήμου Σαπών, και παρά τη ρήτρα που έχει συνομολογηθεί και αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών του 1997 για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.

Μαθαίνουμε ότι το σκεπτικό της άρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εδράζεται στο γεγονός ότι πρόκειται περί «αναστολής λειτουργίας και όχι για κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών», γεγονός που αν ισχύει, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως προσχηματικό.

Η επαρχία Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και η ευρύτερη περιοχή που την περιβάλει, έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη υποβάθμιση που ξεκίνησε με την κατάργηση μιας σειράς δημοσίων υπηρεσιών που ήταν εγκατεστημένες εκεί – μεταξύ αυτών και η Δ.Ο.Υ. Σαπών – κάτι που έχει οδηγήσει στη σταδιακή πληθυσμιακή της συρρίκνωση και στον οικονομικό της μαρασμό.

Είναι αδιανόητο να επιθυμεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής να αξιοποιήσει κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από το δημόσιο και στην πορεία εγκαταλείφθηκαν, και το ίδιο το ελληνικό δημόσιο να επιδεικνύει αυτού του είδους την αντισυμβατική συμπεριφορά, όταν οι εναπομείνασες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, στεγάζονται σε οικήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως τρώγλες.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Σκοπεύετε, ευθυγραμμιζόμενοι με τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από την παραχώρηση με δωρεά του οικοπέδου που έχει ανεγερθεί η Δ.Ο.Υ. Σαπών από τον Δήμο Σαπών προς το Ελληνικό Δημόσιο, να επιστρέψετε την κυριότητά του αλλά και του κτιρίου που έχει ανεγερθεί εκεί στον σημερινό Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, γεγονός που αποτελεί καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ομόφωνη απαίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου;».