Την κατ’ αρχήν ικανοποίησή του για την πρόσφατη εξαγγελία από την Κομοτηνή του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δ. Μπαχτσεβανάκη, για ίδρυση Εσπερινού Λυκείου, κάτι που είχε ζητήσει με Ερώτησή του στη Βουλή, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, ωστόσο ταυτόχρονα καταθέτει καίρια ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις για το πόσο άμεσα θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Υφυπουργού Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Λυκείου στην Κομοτηνή;

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Με ικανοποίηση καταγράφουμε τη δέσμευση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δ. Μπαχτσεβανάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, για την ίδρυση Εσπερινού Λυκείου στην Κομοτηνή.

Υπενθυμίζουμε, ότι το αίτημα αυτό, με τη μορφή κοινοβουλευτικής ερώτησης, είχε κατατεθεί από μέρους μου στις 14-10-2015 και αποτέλεσε μία από τις πρώτες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έγιναν στη Βουλή κατά την ΙΖ΄ περίοδο λειτουργίας της, που ξεκίνησε την 1-10-2015.

Η ερώτησή μου αυτή είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου 266, και κατά την προσφιλή τακτική της σημερινής κυβέρνησης (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων σε πολλές περιπτώσεις), δεν απαντήθηκε ποτέ.

Δεκαεννέα (19) μήνες μετά, ο Υφυπουργός της κυβέρνησης, εξαγγέλλει τη δημιουργία Εσπερινού Γυμνασίου στην Κομοτηνή. Του απαντώ «κάλλιο αργά παρά ποτέ», θέτω όμως και πάλι την αγωνία μου για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της εξαγγελίας.

Πιο συγκεκριμένα, ρωτώ:

  • πότε θα πάρει σάρκα και οστά η εξαγγελία ώστε η απόφαση να πάρει το σχετικό ΦΕΚ;
  • σε ποιο κτίριο θα στεγαστεί;
  • πώς θα ρυθμιστούν τα ζητήματα με το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό που θα χρειαστεί να απασχοληθεί εκεί;

Υπάρχει η δέσμευση του κ. Μπαχτσεβανάκη σε ερώτηση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα λυθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και ότι το σχολείο θα λειτουργήσει. Ελπίζω να είναι έτσι…

Σε κάθε περίπτωση, θα αναμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον την υλοποίηση των ανακοινώσεων που έγιναν στην Κομοτηνή».

Η σχετική Ερώτηση του Βουλευτή από το 2015:

“Ερώτηση.

Προς: τον Υπουργό Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα:  Ίδρυση και Λειτουργία Εσπερινού Λυκείου στην Κομοτηνή

Αθήνα 14-10-2015

Κύριε Υπουργέ.

Οι μαθητές που φοιτούν στα εσπερινά σχολεία έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μια μακρά εκπαιδευτική ιστορία αποτυχιών και απορρίψεων στα ημερήσια δημοτικά και γυμνάσια. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι τα εσπερινά σχολεία δίνουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση και συνέχιση της στο λύκειο. Έτσι, η απουσία εσπερινής  εκπαίδευσης σε περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά διαρροής από το υποχρεωτικό σχολείο εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες εφήβους και νέους από τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί, η εσπερινή  εκπαίδευση συνεχίζει να υπηρετεί ένα μοναχικό – αλλά ιδιαίτερα σημαντικό – ρόλο: αυτόν της προσφοράς εκπαιδευτικών ευκαιριών σ’ εκείνα τα εργαζόμενα άτομα, τα οποία δεν κατάφεραν να ενταχθούν «έγκαιρα» και ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ανάγκες που σχετίζονται είτε με την επιθυμία απόκτησης γνώσεων, είτε μ’ αυτήν της ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών σπουδών, είτε της συνέχισης των σπουδών σε ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε ακόμη της απόκτησης τυπικών – κατά κύριο λόγο – ή ουσιαστικών εκπαιδευτικών προσόντων, απαραίτητων για τη βελτίωση ή την εξασφάλιση της ήδη υφιστάμενης εργασιακής κατάστασης. Σε αρκετές από τις παραπάνω επιδιώξεις λανθάνει, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, η επιθυμία της κοινωνικοοικονομικής βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσφορά της εσπερινής εκπαίδευσης προβάλλει ως ιδιαίτερα σημαντική.

Κύριε Υπουργέ.

Η περιοχή της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης των μαθητών του γυμνασίου σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είναι η Ροδόπη με μέσο όρο μαθητικής διαρροής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 7,7%. Με πληθυσμό αγροτικό στην πλειοψηφία του, μεγάλος μέρος του οποίου προέρχεται από ορεινούς και δυσπρόσιτους οικισμούς με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, καθώς το ΑΕΠ της Ροδόπης παρουσιάζει συγκριτικά την μεγαλύτερη απόκλιση από τον εθνικό μέσο όρο.

Παραδόξως, όμως, η πόλη της Κομοτηνής και ολόκληρος ο νομός Ροδόπης δεν διαθέτουν Εσπερινό Λύκειο η λειτουργία του οποίου είναι απολύτως απαραίτητη για την συνέχιση των σπουδών των αποφοίτων του Εσπερινού Γυμνασίου. Την στιγμή μάλιστα που την αντίστοιχη ευκαιρία φοίτησης σε Εσπερινό Λύκειο, διαθέτουν οι γειτονικές πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να επανορθώσετε την αδικία και αβλεψία ταυτόχρονα της Πολιτείας, για την μη ύπαρξη ενός καθ΄ όλα απαραίτητου Εσπερινού Λυκείου στην πόλη της Κομοτηνής;

Ο Ερωτών βουλευτής

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ, Ροδόπης».