Το τέμενος Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου που επλήγη από καταστροφική πυρκαγιά, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Παράλληλα επισκέφθηκε και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς για ενημέρωση για το θέμα.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής σημειώνει:

“Νιώθουμε μεγάλη λύπη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Βεγιαζίτ τζαμί του Διδυμότειχου, ενός μνημείου οθωμανικού, τεράστιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.

Ενημερώθηκα στην Αλεξανδρούπολη από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου τον οποίο και επισκέφθηκα στο γραφείο του, για τις ενέργειες που εξετάζονται προκειμένου να επανεκκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Είχα την τύχη να επισκεφθώ πριν δύο χρόνια το τέμενος και να ενημερωθώ προσωπικά από την αρχαιολόγο του ΑΠΘ -υπεύθυνη των εργασιών αναστήλωσης- για την πορεία του έργου.           

Ζητώ την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου και την επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση του. Ταυτόχρονα ζητώ να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των αιτιών της πυρκαγιάς και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν“.