Ιλχάν Αχμέτ: Εντείνει την πίεσή του στο ΥπΑΑΤ για την ακαρπία στη Ροδόπη

Μετά και την επίσκεψή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου για την “Προστασία του εισοδήματος και αποζημιώσεις βαμβακοπαραγωγών, καπνοκαλλιεργητών, καλλιεργητών σιτηρών, από την ακαρπία που πλήττει φέτος εκτεταμένες ζώνες καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον νομό Ροδόπης”, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής επιμένει να αναδεικνύει το ζήτημα εντείνοντας την πίεσή του προς την κυβέρνηση, τονίζοντας πως “τα αντανακλαστικά της για τους αγρότες της Ροδόπης έχει αποδειχθεί είναι παραδοσιακά πολύ αργά”.

“Και με τους αγρότες της Ροδόπης, τη ζωή τους και το εισόσημά τους, δεν μπορεί να παίζει και να κωλυσιεργεί κανείς”, προσθέτει εμφατικά.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, καλεί τον Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Α) Σκοπεύετε να παρέμβετε, και πότε, προκειμένου να διαπιστώσετε, να επιβεβαιώσετε δια του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, και να αποζημιώσετε εντέλει εκείνους τους παραγωγούς της Ροδόπης που βρίσκονται ενώπιον του άμεσου κίνδυνου ολικής απώλειας της φετινής τους παραγωγής και τεράστιας οικονομικής βλάβης για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση για τη οικονομία του νομού μας;

Β) Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς και την αποφυγή του κινδύνου απώλειάς της, εξαιτίας της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που φαίνεται ότι θα έχει η φετινή παραγωγή στο νομό Ροδόπης;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή:

“Κύριε Υπουργέ.

Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν στο νομό Ροδόπης τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά την άνοιξη, χιλιάδες στέμματα καλλιεργειών είτε δεν φύτρωσαν καθόλου είτε φύτρωσαν μερικώς και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδώσουν το προσδοκώμενο εισόδημα στους αγρότες.

Κυρίαρχη καλλιέργεια στην Ροδόπη έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια το βαμβάκι καθιστώντας την Ροδόπη μία από τις δυναμικότερες πανελλαδικά βαμβακοκαλλιεργητικές περιοχές τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, συμβάλλοντας στην ταυτότητα που όλοι αποζητούμε προκειμένου να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα και φυσικά υπεραξία μέρος της οποίας θα μετακυλήσει στον παραγωγό.

Φέτος, όμως, χιλιάδες στρέμματα παρά τις επίπονες καλλιεργητικές εργασίες και το τεράστιο και δυσθεώρητο συχνά κόστος παραγωγής, δεν φύτρωσαν καθόλου ή φύτρωσαν ελάχιστα, οδηγώντας τους αγρότες σε απελπισία και στα όρια της οικονομικής καταστροφής αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα χωράφια σπάρθηκαν δύο και τρείς φορές.

Η κατάσταση αυτή εκτός της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί στους βαμβακοκαλλιεργητές προφανώς και θα επηρεάσει και την στρεμματική απόδοση που είναι υποχρεωμένοι να πετύχουν κατά την εκκοκκιστική περίοδο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο αυτή καθαυτή η ειδική ενίσχυση (συνδεδεμένη) αλλά και η ευρωπαϊκή επιδότηση που λαμβάνουν.

Η ίδια δυσοίωνη κατάσταση και στα σιτηρά αφού οι αποδόσεις τους είναι τόσο χαμηλές που πολλοί αγρότες δεν θα θερίσουν τα χωράφια τους, ενώ σάς είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί και στον κτηνοτροφικό τομέα με τις τιμές των παραγωγών να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τον καπνό η χρονιά είναι πολύ δύσκολη λόγω ξηρασίας και ασθενειών, φαινόμενο που έχει να αντιμετωπίσει η Ροδόπη για πάνω από 30 χρόνια. Η ζημιά αυτή ξεπερνά σε ποσοστό σε όλο το νομό το 60%. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι άρτιοι γνώστες του καπνού και γνώστες του αντικειμένου και αυτό προκύπτει από την ποιότητα του καπνού που παράγεται κάθε χρόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα στα καπνοχώραφα η ζημία υπήρξε ολοκληρωτική διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξαναφύτευσαν. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι καπνοπαραγωγοί μας είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και πλέον με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να διατηρήσουν τον καπνό στην περιοχή μας για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε η φετινή ζημία των καπνοπαραγωγών μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αξιολογηθεί για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις και αποζημιωθεί.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Σκοπεύετε να παρέμβετε και πότε, προκειμένου να διαπιστώσετε, να επιβεβαιώσετε δια του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποζημιώσετε εντέλει εκείνους τους παραγωγούς της Ροδόπης που βρίσκονται ενώπιον του άμεσου κίνδυνου ολικής απώλειας της φετινής τους παραγωγής και τεράστιας οικονομικής βλάβης για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση για τη οικονομία του νομού μας;

Β) Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς και την αποφυγή του κινδύνου απώλειας της εξαιτίας της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που φαίνεται ότι θα έχει η φετινή παραγωγή στο νομό Ροδόπης;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood