Ιλχάν Αχμέτ από Βρυξέλλες: «Στο χέρι της Κυβέρνησης η ενίσχυση της τιμής του Μπασμά της Θράκης»

Ιλχάν Αχμέτ από Βρυξέλλες: «Στο χέρι της Κυβέρνησης η ενίσχυση της τιμής του Μπασμά της Θράκης»
ΙΑΒ 4

– «Η Ελλάδα μπορεί χωρίς κανέναν κοινοτικό περιορισμό να επιλέξει τις Περιφέρειες που θα ήθελε να ενισχύσει, με προτεραιότητα τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, και σε αυτές αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται και η Θράκη».

Σειρά επαφών με παράγοντες του αγροτικού χώρου που υπηρετούν στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε., είχε στις Βρυξέλλες ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, επικεφαλής κλιμακίου εκπροσώπων των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης, με στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών της ποικιλίας του μπασμά στη Θράκη από τα διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ που προορίζονται για την Ελλάδα.

Οι επαφές περιλάμβαναν συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για θέματα Γεωργικής Πολιτικής, Τάσο Χανιώτη, με στελέχη της γραμματείας της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των επαγγελματιών Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στην Ε.Ε., «Copa Cogeca», με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της ισπανικής οργάνωσης «UPA» που έχει την προεδρία της Ομάδας Εργασίας Καπνού της «Copa Cogeca», και με την επικεφαλής της Μονάδας Αγροτικού Τομέα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Ευφροσύνη Μπουσίου.

ΙΑΒ 3Από τις συναντήσεις προέκυψε το συμπέρασμα, ότι παρά το γεγονός ότι ο καπνός ως προϊόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην Ε.Ε., δεν έχουν εκλείψει οι δυνατότητες ενίσχυσής του στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, τεχνογνωσία, και επίγνωση των προτεραιοτήτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως εξάλλου αποσαφηνίστηκε, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ελλάδας από τον Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ, ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023, γεγονός που σημαίνει 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

ΙΑΒ 6Τούτου δοθέντος, ο κ. Ιχλάν Αχμέτ τόνισε: «Όπως μας δηλώθηκε στο πλέον ανώτερο θεσμικό επίπεδο, η λήψη ενισχύσεων στην τιμή του καπνού αποτελεί μια συνδυασμένη πολιτική που αφορά τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την αξιοποίηση των αδιάθετων διαθέσιμων που έχουν θεσπιστεί με τη νέα ΚΑΠ, σε ποσοστό 5% για κάθε χώρα – μέλος, μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης τους από το κάθε μέλος στο τέλος της περιόδου, που προσδιορίζεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες το αργότερο. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε χωρίς κανένα κοινοτικό περιορισμό να επιλέξει τις Περιφέρειές της που θα ήθελε να ενισχύσει, με προτεραιότητα στις ορεινές, μειονεκτικές, αποκλίνουσες από τον μέσο όρο του εθνικού ΑΕΠ, και νησιωτικές περιοχές. Σε αυτές ασφαλώς και χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ιδιαίτερα η Θράκη».

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι μέχρι στιγμής χρήση αυτής της κοινοτικής διάταξης της ΚΑΠ έχει κάνει μόνο η Δανία, και σύμφωνα με τον Βουλευτή «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει και από την Ελλάδα, πράγμα που εναπόκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΙΑΒ 5Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, μέσω του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου, θα καταθέσει Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παραπάνω θέματα, ενώ θα επανέλθει και με επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το μείζον θέμα της ενίσχυσης της βιωσιμότητας της καλλιέργειας του μπαμπά στην Θράκη.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ή θα στηριχθεί ο παραγωγός του καπνού στη Θράκη, ή θα προκληθεί ανεξέλεγκτη φτωχοποίηση του πληθυσμού με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή της Θράκης», υπογράμμισε εμφατικά ο Βουλευτής, και συμπλήρωσε: «Η λύση των προβλημάτων της Θράκης βρίσκεται στο πεδίο της παραγωγής εφαρμοσμένων πολιτικών και όχι σε παλαιές και θολές συνταγές που επενδύουν στη μίζερη λογική των εθνικών κινδύνων και στην πλειοδοσία φοβικών συνδρόμων. Από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας τελικά θα κριθούμε όλοι από τους πολίτες και την κοινωνία».

ΙΑΒ 2Η αντιπροσωπεία των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης που συνόδευσε τον κ. Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες, και την οποία δεξιώθηκαν σε εστιατόριο των Βρυξελλών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος, αποτελούνταν από τους: Ερντινίτζ Χουσεΐν (μέλος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών), Καδίρ Χουσεΐν (αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης), Νιαζί Γκατζαλί (καπνοπαραγωγός), Χουσεΐν Καπουσούζ (παραγωγός και συνδικαλιστής), Αμέτ Σαλί (παραγωγός), Ισμαήλ Μεμέτ (πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης), και Μπουλέντ Σαλίχ (γεωπόνος, μέλος του Ινστιτούτου).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood