• Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κοινοβουλευτική ερώτηση με αποδέκτη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ.

Θέμα της ερώτησης αποτελεί η αδικία, την οποία διακρίνει ο Βουλευτής να συντελείται σε βάρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κατανομή του ποσοστού της υπερ-δέσμευσης για το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020.

Παραθέτοντας τα σχετικά αριθμητικά δεδομένα, ο κ. Ιλχάν αποφαίνεται ότι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ διατέθηκε ποσό που υπολείπεται κατά τι του προβλεπόμενου στόχου, ενώ συγκρίνοντας αυτό με τα ποσά που αναλογούν στις υπόλοιπες Περιφέρειες, διερωτάται μεταξύ άλλων αν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι των προγραμμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης, ενώ επισυνάπτεται και η παλαιότερη απάντηση που είχε δώσει ο κ. Αποστόλου, όταν το καλοκαίρι του 2017 ο κ. Ιλχάν του είχε ζητήσει να δοθούν πιστώσεις για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις στην ΑΜ-Θ, όπως είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πράξει για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Αδικία συντελείται εις βάρος της ΠΑΜ-Θ από την κατανομή του ποσοστού της υπερ-δέσμευσης για το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020.

Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη εγκρίθηκε συνολικό ποσό περίπου 23,4 εκατομμυρίων ευρώ για το υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020, έναντι συνολικής δαπάνης 29,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι απαιτούνταν για να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.

Σε απάντησή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 628 της 12-9-2017 σε αντίστοιχη ερώτηση που σας είχαμε υποβάλλει με αριθμό πρωτοκόλλου 7379/18-7-2017 για την δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων μετά από σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία εκείνη την περίοδο, μάς είχατε διατυπώσει την άποψη «για δυνατότητα υπερ-δέσμευσης του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειών με επιπλέον πόρους της τάξης του 10% με βάση το σύστημα διαχείρισης και ελέγχων (ΣΔΕ)», πράγμα που για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σήμαινε την πιθανή επιπλέον χρηματοδότηση με 2,3 εκατομμύρια».

Όμως από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διατέθηκε εντέλει από το κομμάτι της υπερ-δέσμευσης ποσό της τάξης των 2.238.624 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αναλογούν ποσό επί του 10% στην πραγματικότητα φθάνει στα 23.400.000 εκατομμύρια ευρώ, υπολείπεται δηλαδή κατά τι του προβλεπόμενου στόχου, πράγμα που σημαίνει ακόμη μικρότερη δυνατότητα ένταξης των εκκρεμών αιτήσεων.

Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η υπερ-δέσμευση του 10% γίνεται ως εκ θαύματος 59,29% και φθάνει στα 7.115.000 ευρώ (!), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε το ποσό των 8.553.157 ευρώ, ενώ το 10% της υπερ-δέσμευσης για την συγκεκριμένη Περιφέρεια αντιστοιχεί περίπου σε 4.360.000ευρώ! Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συναντούμε υπερ-δέσμευση σε ποσοστό 13,67%, στην Δυτική Ελλάδα 14,18% και στην Κρήτη 14,32%.

Προκαλούν τουλάχιστον απορία τα μαθηματικά των υπηρεσιών του υπουργείου σας σε αυτή την περίπτωση, αφού η υπερ-δέσμευση για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη του 10% μετατρέπεται σε υπερ-δέσμευση της τάξης του 9,57%, αποτελώντας έτσι ουραγό όλων των ελληνικών Περιφερειών.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Ισχύει εντέλει η δέσμευσή σας για δυνατότητα υπερ-δέσμευσης ως γενικού κανόνα του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειών με επιπλέον πόρους της τάξης του 10% με βάση το σύστημα διαχείρισης και ελέγχων (ΣΔΕ) για υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020;

Β) Υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι των προγραμμάτων από το υπουργείο σας στις διάφορες Περιφέρειες της χώρας;

Γ) Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν ώστε καταφανώς να αδικήσετε την ΑΜ-Θ και να υποτιμήσετε με τόσο απροκάλυπτο τρόπο την επιθυμία εκατοντάδων συμπολιτών μας αγροτών να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;».