Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή και ειδικότερα για την αναφορά του σχετικά με την ύπαρξη τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών και το έργο τους στη Θράκη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, προέβη σε δηλώσεις. Επίσης κλήθηκε να τοποθετηθεί και για την εισαγόμενη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την εφαρμογή του Ιεροδικείου (Σαρία) για τους μουσουλμάνους στη Θράκη.

ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΗ 3 Αντίγραφο 1«Έχω καταθέσει 90 ερωτήσεις για όλα τα θέματα της Ροδόπης – Δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους ανάλογα με τη θρησκευτική τους συνείδηση»

Σχετικά με την αναφορά Ερντογάν στο έργο των βουλευτών της μειονότητας, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ απάντησε:

«Η επίσκεψη κάθε αρχηγού ξένου κράτους, όπως και του προέδρου της Τουρκίας στη συγκριμένη περίσταση, είναι καλοδεχούμενη. Με την Τουρκία επιδιώκουμε πρωτίστως την ειρηνική συνύπαρξη αλλά και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και ευημερίας που θα αγγίζει και τους δύο λαούς. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, από τη στιγμή που εκλέχθηκα το 2015, έχω καταθέσει περισσότερες από 90 γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή, έχουμε αγγίξει στο γραφείο μου όλα τα προβλήματα της Θράκης, μη διαχωρίζοντας τους κατοίκους ανάλογα με τη θρησκεία τους, έχουμε πραγματοποιήσει πάρα πολλές συσκέψεις τοπικά που μετατράπηκαν στη συνέχεια σε παρεμβάσεις μας στη Βουλή, έχω κάνει παραστάσεις ο ίδιος στα Υπουργεία. Εργαζόμαστε ισότιμα για όλους τους πολίτες και τις ανάγκες τους, και θα ευχόμασταν σε αυτό το πλαίσιο η ανταπόκριση της κυβέρνησης να ήταν αμεσότερη και πιο αποτελεσματική στα αιτήματα που θέτουμε. Το προσωπικό μου πολιτικό στίγμα σε όλη τη διάρκεια της  πολιτικής μου διαδρομής είναι να παλεύω χωρίς διακρίσεις για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους τους συμπολίτες μου εδώ στη Θράκη και στη Ροδόπη ειδικότερα. Αγωνίζομαι και διεκδικώ στην Αθήνα όσα μπορώ περισσότερα για τη Θράκη και την περιοχή μου».

ΙΛΧΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 3«Είχα ταχθεί εξαρχής υπέρ της συντρέχουσας αρμοδιότητας για την Σαρία – Να υπερισχύει το ιερό δίκαιο σε περίπτωση σύγκρουσης διαδίκων όπως ζητούν όλοι οι φορείς της Μειονότητας» 

Σχετικά με τη Σαρία υπογράμμισε:

«Είχα εξαρχής τοποθετηθεί για το θέμα του Ιεροδικείου και είχα μιλήσει για την ανάγκη μιας μεταρρύθμισης στον συγκεκριμένο θεσμό. Η αποκλειστική αρμοδιότητα του Ιεροδίκη που ισχύει μέχρι και σήμερα για όσους τελούν θρησκευτικό γάμο στη Θράκη, πρέπει να αλλάξει. Είχαμε μάλιστα προτείνει τη συντρέχουσα αρμοδιότητα έτσι όπως εισάγεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι τοπικοί βουλευτές εισηγούνταν την απόλυτη κατάργηση. Θεωρώ ότι είναι θετικό βήμα η υιοθέτηση της συντρέχουσας αρμοδιότητας, γιατί έτσι τηρείται απαρέγκλιτα η Συνθήκη της Λωζάνης και δεν θα θέλαμε να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η παραβίασή της. Βέβαια, ως προς τη νομοθετική ρύθμιση έχουμε κάποιες προτάσεις για να γίνει αυτή η ρύθμιση καλύτερη. Όλοι οι φορείς της μειονότητας που κλήθηκαν στη διαβούλευση, εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει στα θέματα σύγκρουσης διαδίκων σχετικά με το ισχύων δίκαιο, να υπερισχύει εντέλει ο θρησκευτικός νόμος. Αυτή την άποψη ασπάζομαι κι εγώ. Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες διαθήκες που συντάσσονται από μουσουλμάνους πολίτες και την εγκυρότητά τους, σαφώς και είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Γενικότερα, πρέπει να πω ότι η εισαγόμενη ρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την τήρηση των διεθνών Συνθηκών και των Συμφωνιών, που είναι και απαίτηση του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος».