Τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια, η ορχήστρα «Κιθαριστές» που ίδρυσε και διευθύνει ο Βαγγέλης Μπουντούνης, έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της στα μουσικά πράγματα της χώρας μας.

Από την πρώτη της συναυλία στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι του 1984, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί πολλά. Ο νέος αυτός ήχος, που δοκιμάστηκε εκατοντάδες φορές σε αντίστοιχες συναυλίες και ηχογραφήσεις, έχει κερδίσει τις καρδιές χιλιάδων ακροατών που δεν σταματούν να γεμίζουν τους χώρους όπου η ορχήστρα εμφανίζεται. Με σκληρή δουλειά και ανεξάντλητη διάθεση, οι «Κιθαριστές» έχουν πια δημιουργήσει μια παράδοση που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

ΕΚΟ 4Η περιπέτεια αυτής της ορχήστρας, που ξεκίνησε από ένα “καπρίτσιο” του Μάνου Χατζιδάκι – ο ίδιος διηύθυνε τις πρώτες συναυλίες της πρώτης ορχήστρας που δημιούργησε ο Βαγγέλης Μπουντούνης – έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας αγκαλιάσει πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, τελειόφοιτων, αποφοίτων, καθηγητών, σολίστ κιθάρας, καθώς και πολλούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους, Ωδεία, Φεστιβάλ, κ.ά., σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν το χαρακτήριζε κανείς – τηρουμένων των αναλογιών – ως το ελληνικό «El Sistema», όσο “βαρύ” κι αν ακούγεται αυτό.

H Ορχήστρα έχει ήδη δοκιμαστεί υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη σε δεκάδες χώρους (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λυκαβηττός, κ.ά.), με μικρότερα και μεγαλύτερα σχήματα («Οι Κιθαριστές», 100 & 200 κιθάρες), έχει ηχογραφήσει πέντε ψηφιακούς δίσκους (CD’s), κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις (Ηρώδειο, Μέγαρο), και έχει αγκαλιάσει ένα τεράστιο κοινό, με ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο, από όλα τα είδη και τις εποχές της μουσικής.

Φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας, αποτελεί και το επόμενο, μεγάλο βήμα στη ζωή της ορχήστρας: Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, δημιουργείται η “Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα”, ως συνέχεια στην πορεία των «Κιθαριστών», που πλέον αποκτούν πανελλαδική εμβέλεια και καλύπτουν το σύνολο της χώρας, όπου ηχούν κιθάρες.

Η  “Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα” θα είναι η συνένωση όλων των κατά τόπους μικρότερων κιθαριστικών ορχηστρών της Ελλάδας, υπό τη σκέπη μιας Πανελλήνιας Κιθαριστικής Ορχήστρας, που θα συμπράττει καλλιτεχνικά ανά γεωγραφική περιφέρεια στην Ελλάδα, αλλά και συνδυαστικά ως ένα κορυφαίο μουσικό σύνολο με παγκόσμια πρωτοτυπία.

ΕΚΟ 2Ο  Καλλιτεχνικός  Διευθυντής της κ. Βαγγέλης Μπουντούνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, θα επιλέγει τους κατά τόπους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές, ανά γεωγραφική περιφέρεια και τόπους της Ελλάδας, με κριτήρια εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά, αλλά και παιδαγωγικού – κοινωνικού ήθους.

Ο σκοπός και ο συμβολισμός μιας τέτοιας συνένωσης, πέρα από τον καλλιτεχνικό του προσδιορισμό, έχει να κάνει με την Ελλάδα, με τη νεολαία, με την περηφάνια και την αξιοπρέπεια μας ως λαού!

ΕΚΟ 3Θα δώσει την ευκαιρία στα Ελληνόπουλα να συνεργαστούν για έναν κοινό, μεγαλειώδη στόχο. Θα αναπτύξουν σχέσεις, φιλίες, συναισθήματα, αλλά και τον ενθουσιασμό, την περηφάνια, για το αποτέλεσμα. Όλα αυτά δηλαδή που είναι τόσο σημαντικά και ανεκτίμητα, συνάμα όμως και ικανά να υπερνικήσουν οποιαδήποτε εμπόδια.

«Ελπίζουμε με την πρωτοβουλία αυτή να έρθει πιο κοντά η μέρα που η ορχήστρα αυτή θα βρει μιμητές και σε άλλους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε η κουλτούρα της ομαδικής δουλειάς, στην υπηρεσία ενός όμορφου σκοπού, να γίνει στάση και επιλογή ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», τονίζει ο κ. Μπουντούνης, και συμπληρώνει:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών κ. Στέλιος Γκόλγκαρης (δεξιά), σε συνεργασία με την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, υπό την Καλλιτεχνική Δ/νση του Κομοτηναίου Δημήτρη Σβυντρίδη (δεύτερος από δεξιά), θα διοργανώσουν φέτος το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στην Κομοτηνή.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών κ. Στέλιος Γκόλγκαρης (δεξιά), σε συνεργασία με την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, υπό την Καλλιτεχνική Δ/νση του Κομοτηναίου Δημήτρη Σβυντρίδη (δεύτερος από δεξιά), θα διοργανώσουν φέτος το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης στην Κομοτηνή.

«Να μας δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, ώστε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό “Σύστημα” στην εκπαίδευση, την προετοιμασία, τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των νέων μουσικών». Επιπλέον ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της «Ελληνικής Κιθαριστικής Ορχήστρας», απευθύνει κάλεσμα συνεργειών: «Ιδρύουμε την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα στηριζόμενοι στις παραπάνω ιδεολογικές αρχές. Το ταξίδι συνεχίζεται! Και σ’ αυτή την όμορφη περιπέτεια, θέλουμε, έχουμε ανάγκη, την ενεργή παρουσία και την συμπόρευση όλων. Μια συμπόρευση που μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε βάθος χρόνου, να εμπλουτιστεί ενδεχομένως και με άλλα όργανα και μουσικούς, να αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, να γίνει θεσμός που θα αφήσει το στίγμα του στον Πολιτισμό της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».