Τρεις όροφοι, ισόγειο, υπόγειο, με τέσσερα αμφιθέατρα,είκοσι τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, δεκαοκτώ εργαστήρια, κεντρική βιβλιοθήκη, μουσείο, γραφεία γραμματειών, κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων, μελών ΔΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων, κυλικείο, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Αυτά θα περιλαμβάνουν οι «5άστερες» εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν – στο όχι μακρινό μέλλον – τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μέχρι σήμερα τα τμήματα που απαρτίζουν τις δύο συγκεκριμένες Σχολές λειτουργούν σε παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις – κάποια δε, και σε προκάτ – είτε στην Παλιά Νομική μέσα στην Κομοτηνή, είτε στην Πανεπιστημιούπολη.

Τη μετεγκατάσταση αυτών σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο το οποίο θα απαντάει στις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπόσχεται το έργο με τίτλο «Κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών στην Παν/πολη Κομοτηνής». Το έργο έχει προϋπολογισμό-«μαμούθ» 38.808.000 ευρώ με ΦΠΑ, και πέρα από την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κτιρίου συνολικού εμβαδού 23.906 τ.μ., περιλαμβάνει επίσης τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε μια έκταση 61,4 στρεμμάτων, με εργασίες χωματουργικών, εσωτερικής οδοποιίας, χώρων στάθμευσης, πλακοστρωμένων επιπέδων, εργασιών πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικών εξωτερικών δικτύων (ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, ηλεκτρικών, κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω θα συμβούν στην «καρδιά» της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής και συγκεκριμένα στην έκταση που βρίσκεται μεταξύ της Νομικής Σχολής και των Φοιτητικών Εστιών, πίσω από τις σημερινές εγκαταστάσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

Στις φωτογραφίες από τη μακέτα που επισυνάπτονται μπορείτε να πάρετε μια μικρή ενδεικτική εικόνα από την τελική μορφή που θα εμφανίζει η συγκεκριμένη έκταση μετά από τρία χρόνια περίπου.

Αυτός είναι ο χρόνος που ορίζεται στην Προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο, η οποία εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στον «αέρα». Για την ακρίβεια, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 1.095 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει από τον διαγωνισμό. Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων θα κατατίθενται έως και τις 12 Μαρτίου, ενώ η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 19 του ίδιου μήνα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Hellenic Universities 1».