Τις 11 περικοπές στις συντάξεις που έχει επιβάλλει σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ο νόμος Κατρούγκαλου (4.387/2016), παρουσίασε αναλυτικά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων:

%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%b91) Περίπου 250.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%. Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76%. Με το τρίτο πακέτο, και συγκεκριμένα με τις πληρωμές του Οκτωβρίου (4/10), αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ & ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), των τομέων επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), των τομέων επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 10% έως 12%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και το 38%. Εξάλλου, στις 4 Οκτωβρίου οπότε θα γίνει και η πληρωμή των επικουρικών, οι συνταξιούχοι θα δουν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους καθώς θα μπει η πρώτη δόση των αναδρομικών που πρέπει να πληρώσουν.

2) Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε  για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η παροχή καταργείται σταδιακά το 2020 για  370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

3) Mερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται μέχρι και 60%. Τα μερίσματα των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016, θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016, θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.

4) Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες (γήρατος, αναπηρίας, χηρείας) έχουν μέχρι και 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον  τρόπο υπολογισμού. Αφορά  όσους  έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.

5) Επιβάλλεται αναδρομικά από τον Οκτώβριο (ισχύει από 13.5.2016 οπότε και δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), το πλαφόν των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης), και των 3.000 ευρώ (άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).

6) Συντάξεις χηρείας: Αυστηρότερες προϋποθέσεις που οδηγούν σε μειώσεις, ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται  μετά τις 12 Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα, τίθεται όριο ηλικίας στα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55, θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52, θα την παίρνουν για τρία χρόνια, στη συνέχεια θα τη χάνουν, και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52, θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας), εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών). Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.

7) Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60% χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

8) Μειώσεις θα υποστούν όσοι  τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η  μείωση της εθνικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, ανέρχεται στο 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του ‘’πέναλτι’’.

9) H διαδικασία καταβολής των “κουρεμένων” εφάπαξ έχει ξεκινήσει. Τα εφάπαξ που καταβάλλονται έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως και 18%, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος.

10) Περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ). Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30%  αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

11) Εισφορές: Παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας (6%) από τις συντάξεις  του μηνός Οκτωβρίου 2016, και παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο, σε τέσσερις ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016. Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, και θα “τρέξουν” παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των επίσης αναδρομικών περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300 € μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6%, είναι όσοι  λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της μιας από τις δύο συντάξεις, και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά  τόσο στη σύνταξη όσο και στο μισθό.

Όπως τονίζει, δε, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, κ. Νίκος Χατζόπουλος, “πέρα των παραπάνω περικοπών, ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου, κρύβει ‘’ψαλίδι’’ στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις”.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί  ότι  «η  προσωπική διαφορά, θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί».