ΝΟΣΟΜε αφορμή την «επιχειρούμενη» όπως τη χαρακτηρίζει, απόσπαση ενός καρδιολόγου από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε εκείνο της Βέροιας, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, με επιστολή του προςτον Υπουργό Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη, αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ.

Ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει η «διαρροή» ιατρικού και λοιπού προσωπικού από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου (Π.Γ.Ν.Ε.), προς άλλα νοσοκομεία, την ώρα που είναι ήδη υποστελεχωμένα τα δύο νοσοκομεία του, Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, όπως άλλωστε σας έχει εκθέσει και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά τον επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή.

Τελευταία εξέλιξη στην υποβάθμιση του Π.Γ.Ν.Ε., την οποία ζητούμε να ανακόψετε οριστικά, είναι η επιχειρούμενη απόσπαση για δύο έτη, ενός ιατρού καρδιολόγου, επιμελητή Β΄, από την Αλεξανδρούπολη στο Νοσοκομείο Βέροιας, με σκοπό την κάλυψη του νεοδημιουργηθέντος εκεί Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Η απόσπαση αυτή εάν γίνει, θα καταστήσει πολύ προβληματική και ανεπαρκέστατη, τη λειτουργία του Καρδιολογικού τμήματος του ΕΣΥ, και ιδίως του  Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη δύο επιπλέον στοιχεία:

1ον: την εξάμηνη μετεκπαιδευτική άδεια ενός ιατρού καρδιολόγου από το Π.Γ.Ν.Ε. (ΕΣΥ), η οποία έχει εγκριθεί και αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς.

2ον: την παραίτηση του Δ/ντή του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου
Καβάλας και την αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου, με συνέπεια ένας
μεγάλος όγκος περιστατικών να κατευθυνθεί προς το Π.Γ.Ν.Ε.

Δεν είμαστε αντίθετοι να στηριχθεί το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Βέροιας. Αυτό όμως μπορεί κάλλιστα να γίνει με μετακίνηση ιατρού από την οικεία ΥΠΕ.

Υπάρχει πληθώρα ιατρών καρδιολόγων και αρκετοί επεμβατικοί (σε Παπανικολάου, Άγιο Παύλο, κ.α.), που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού στη Βέροια.

Δεν είναι δυνατόν όμως, και ούτε αποδεκτό από εμάς, αυτό να γίνει με απόσπαση γιατρού από το ακριτικό Π.Γ.Ν. Έβρου, το οποίο άλλωστε συχνά καλύπτει τις ανάγκες, τόσο του συνενωθέντος Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όσο και του γειτονικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου αγωνίζεται για την παροχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου περίθαλψης στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής μας, ζητά την κάλυψη με μόνιμους διορισμούς όλων των υπαρχόντων κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, και είναι αντίθετος σε κάθε απόπειρα περαιτέρω υποβάθμισης του Π.Γ.Ν. Έβρου.

Ζητούμε την παρέμβασή σας για την οριστική ματαίωση της παραπάνω απόσπασης, αλλά και την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων μετακινήσεων ιδίως προς νοσοκομεία που απέχουν αρκετά από την Αλεξανδρούπολη και τα οποία σίγουρα μπορούν να καλυφθούν από άλλα γειτονικά νοσοκομεία.

Σας καλούμε τέλος να επισκεφθείτε τη περιοχή μας και να μορφώσετε ιδία άποψη για την υπάρχουσα κατάσταση».

Η επιστολή κοινοποιείται και προς τον Υφυπουργό Υγείας, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, τον Διοικητή του ΠΓΝΕ, τον Π.Ι.Σ., τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου.