– Θετικά τα μηνύματα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου (komotini.gr) για την πρόταση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υπέβαλλε η δημοτική αρχή προς έγκριση στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 σε σύμπραξη με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και το Υπουργείο Πολιτισμού δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

ΟΕΒΕΣ (3)«Να μην κάνουμε λάθη. Δεν φοβόμαστε τη γκρίνια. Βέβαια λάθη πάντα γίνονται. Τη γκρίνια την περιμένουμε, πάντα υπάρχει γκρίνια όταν γίνεται μια μεγάλη αλλαγή. Για να μην υπάρχει όμως γκρίνια που πατάει πάνω σε λάθη και παραλείψεις, γι’ αυτό γίνεται η διαβούλευση, αν υπάρχει κάτι εσφαλμένο να το αλλάξουμε. Οι προτάσεις του κόσμου μας βοηθούν πολύ στο να συμπληρώσουμε και να διορθώσουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης παρουσιάζοντας το Σχέδιο στην Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, όπου έγινε ανάλυση των προτεινόμενων έργων από την ομάδα προετοιμασίας του έργου, ενώ ακολούθησε συζήτηση.

ΟΕΒΕΣ (1)«Πρόταση – πρόκληση» χαρακτήρισε το Σχέδιο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, τονίζοντας: «Είμαστε θετικοί. Η πόλη έχει ανάγκη ανάπλασης ώστε να αποκτήσει ένα κέντρο αναφοράς». Μάλιστα πρότεινε την επέκταση του Σχεδίου και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης, μολονότι όπως είπε «στην Κομοτηνή είμαστε δύσπιστοι, γκρινιάρηδες, μίζεροι, φοβόμαστε τις αλλαγές, η πεζοδρόμηση της Βενιζέλου, της Ερμού και όποιος πεζόδρομος έγινε, έγινε εν μέσω δυσπιστίας και γκρίνιας. Βέβαια τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν αυτούς που γκρίνιαζαν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι από όπου φεύγει το αυτοκίνητο και γίνονται πεζοδρομήσεις, μόνο ανάπτυξη μπορεί να φέρει τόσο προς τις ιδιοκτησίες όσο και προς τα επαγγέλματα».

ΟΕΒΕΣ (2)«Η αγορά το βλέπει θετικά το έργο γιατί θα βοηθήσει την πόλη», υπογράμμισε με τη σειρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, εκτιμώντας πως «η πόλη θα αποκτήσει ανταγωνιστική ταυτότητα. Θα έχουμε ένα σημείο αναφοράς, ένα σημείο πολιτισμού, ανάπτυξης και εμπορίου, που θα βοηθάει και τους ξένους και τους ντόπιους», παρότι όπως πρόσθεσε «όταν ξεκινάει κάτι καινούργιο και κάτι καινοτόμο, υπάρχει ο φόβος της άγνοιας και λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι όμως ένα πολύ μεγάλο έργο που θα πρέπει να το δούμε θετικά».

Ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, και τη Δευτέρα 5/9 αναμένεται συνάντηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης.

Λιανεμπόριο τουριστικών ειδών

Ενόψει του Σχεδίου Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, οι επαγγελματίες προσβλέπουν και στην ανάπτυξη του λιανεμπορίου τουριστικών ειδών που σήμερα λείπει από την Κομοτηνή, δεδομένου ότι θα αναδειχθούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι που θα προσελκύσουν επισκέπτες και τουρίστες.